Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida

 

 

 

1941-1950

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1941-1950

1941

 

12.1. se narodil kubánský choreograf IVÁN TENORIO, z jehož děl je pravděpodobně nejznámnější Dům Bernardy Alby.

22.1. – se uskutečnila premiéra baletu BALUSTRADE, choreografie George Balanchine, hudba Igor Stravinský, Original Ballet Russe v 51.st. St. Theatre v New Yorku.

11.2. – se v New Yorku uskutečnila premiéra baletu TŘI PANNY A ĎÁBEL (Three Virgins and a Devil), choreografie Agnes de Mille, hudba Otorino Respighi.

9.5. – se uskutečnila premiéra baletu CONFESSIONAL, choreografie Walter Gore, hudba J. Sibelius, Oxford Ballet Club v Oxfordu.

27.5. – se uskutečnila premiéra baletu BALLET IMPERIAL, choreografie George Balanchine, hudba P.I. Čajkovský,American Ballet v Hunter College Playhouse v New Yorku.

8.7. – se v Basileji narodil HEINZ SPOERLI, tanečník a choreograf, který studoval ve Škole amerického baletu, ale převážně působil v Evropě. Roku 1973 se stal baletním mistrem a choreografem ve svém rodišti.

16.7. – se narodil americký tanečník , choreograf a pedagog JOSEPH RUSSILLIO.

19.7. – se v Moskvě narodila ruská balerína NATALIA IGOREVNA BESSMERTNOVA. V letech 1952-61 studovala v moskevské baletní škole a pak celý svůj umělecký život tančila ve Velkém divadle v Moskvě. (zem. 2009)

26.8. – se ve Zlíně narodila tanečnice MARTA DROTTNEROVÁ, manželka tanečníka a choreografa Jiřího Blažka. V roce 1954 nastoupila ve Státním divadle v Ostravě své první angažmá. V roce 1959 nastoupila do baletu Národního divadla v Praze. V roce 1961 získala první místo na mezinárodní soutěži v Riu de Janeiru v Brazilii. V roce 1966 se stala sólistkou baletu ND a v témže roce byla vyslána na půlroční studijní pobyt do Moskvy, kde se učila u J.P. Gerdtové. Jako první česká tanečnice bystoupila na scéně Velkého divadla v Moskvě a to v roli Marie v baletu Bachčisarajská fontána. V roce 1963 hostovala v Královské akademii v Londýně, v Grand Ballet Classique de France (1970), ve Státní opeře v Budapešti a v Bregenzu (1979).

5.9. – se v Praze narodil tanečník PAVEL ŽDICHYNEC, od roku 1963 člen a od roku 1966 sólista baletu Národního divadla v Praze.

8.10. – se uskutečnila premiéra baletu LABYRINT, choreografie L. Massine, libreto a dekorace S. Dali, hudba F. Schubert, Ballet Russe de Monte Carlo v Metropolitní opeře v New Yorku.

25.10. – se uskutečnila v moskevském Divadle Stanislavského a Němiroviče-Dančenka premiéra baletu STRAUSSIANA, hudba J. Strauss v úpravě V. Burmeistra, P. Markovové a M. Anderjanové, choreografie V. Burmeister

27.10. – se uskutečnila premiéra baletu MODROVOUS (Bluebeard), choreografie a libreto Michail Fokine, hudba Jacques Offenbach, Ballet Theatre v Palacio de Bellas Artes v Mexico City. Tančili Anton Dolin (Modrovous), Alicia Markova (Floretta),  Irina Baranova (Boulotte).

V tomto roce se v Mexico City narodila švýcarská tanečnice GENEVIEVE CHAUSSAT, žákyně Besobrazové a Golovinové. Působila v Nice Ballet a v Golovine´s Ballet v Ženevě. Od roku 1968 byla sólistkou a později i vedoucí Mnichovského baletu. Od roku 1975 byla vedoucí baletu v Düsseldorfu.

První herečkou, která se kvůli své roli MUSELA NAUČIT TANČIT, byla Američanka Loretta Young. Trénoval ji Sergej Temoff pro roli Anny Pavlovoé ve filmu „Balerína“.

V Leningradě (St. Petersburg) zemřela ruská tanečnice JELIZAVETA IVANOVNA VILLOVÁ. (nar. 1882)

 

 

1942

 

5.2. - se v Drážďanech uskutečnila premiéra baletu PRINCEZNA TURANDOT, hudba von Einem, choreografie T. Gsovský.

 

24.2. se v Milwaukee v USA narodil choreograf JOHN NEUMAIER, vůdčí osobnost německé choreografické scény.První taneční vzdělání získal v rodném městě, později studoval v Kodani a v Královské baletní škole v Londýně. V roce 1963 ho v Londýně objevili Marcia Haydée a Ray Barra, kteří ho přivedli ke Crankovi do Stuttgarter Ballet, kde se časem stal sólistou a měl možnost uvést své první choreografie. Pak v letech 1969-1973 vedl baletní soubor ve Frankfurtu nad Mohanem. Od roku 1973 je ředitelem a hlavním choreografem Hamburg Ballett při Hamburské státní opeře, ze kterého udělal jednu z vedoucích scén německého tanečního umění a vydobyl jí brzy mezinárodní uznání.

Jako choreograf se zaměřil na velká díla s myšlenkou na rozvedení a oživení tradice, například Louskáčka a Labutího jezera. Velkou část jeho tvorby zabírají Shakespearovské balety: Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Sen noci svatojánské, Jak se vám líbí, VIVALDI aneb Cokoli chcete. Pro Marcii Haydée vytvořil balet Dáma s Kaméliemi (1978), jinou literární inspirací mu byl Peer Gynt nebo Odyssea, kterou provedl v roce 1995 v Athénách. Dále je to třeba Faunovo odpoledne pro drážďanský soubor (1996), Sylvie pro Pařížskou operu (1997) a další. Na jaře 2001 vytvořil jako první západoevropský choreograf po 100 letech původní balet také pro Mariinské divadlo v Petrohradě s názvem Sounds of Empty Pages (hudba Alfred Schnittke). Celosvětové uznání mu přineslo také choreografické zpracování Mahlerových symfonií, Mozartova Requiem nebo Händelova Mesiáše. Věnoval se i muzikálu, inscenoval například muzikály Leonarda Bernsteina West Side Story a On the Town. Z jeho posledních prací jmenujme balety Nižinský a Giselle (2000) nebo Malou mořskou vílu, kterou uvedl 15. dubna 2005 Dánský královský balet u příležitosti oslav 200 let od narození Christiana Andersena, zároveň to byl otvírací kus nové scény Opernhaus v Kodani. Naposledy měl v prosinci premiéru jeho balet Parzival – Episoden und Echo.

V roce 1978 založil při Hamburském baletu vlastní baletní školu. Dnes tvoří 60% tanečníků Hambrského baletu právě absolventi této školy. V únoru 2006 vznikla Nadace Johna Neumeiera, která má sjednotit a zachovat jeho sbírky vztahující se k tanci a baletu i Neumeierovo celoživotní dílo.

 

8.4. - měl premiéru balet PILLAR OF FIRE, hudba Arnold Schoenberg, choreografie Antony Tudor.

 

18.4. se narodila tanečnice ALICE KVASNICOVÁ. Tanec studovala ve škole I. V. Psoty v Brně. V roce 1958 absolvovala TKB a nastoupila angažmá v Opavě. Poté odešla do Ostravy, kde působila do roku 1992 (od roku 1967 sólistka). V roce 1975 získala Cenu Českého literárního fondu 1975 za roli Dobré víly ve Spící krasavici.

 

19.4. se narodila tanečnice VĚRA SUDKOVÁ. Tanec studovala u J. Škody a J. Němečka. V letech 1955 - 77 měla angažmá v Plzni. Od roku 1972 spolupracovala choreograficky s činohrou a operetou. Měla zásluhu na vybudování archivu DJKT v Plzni, kde působila v letech 1977 – 90.

 

28.4. - zemřel v Osvětimi RENÉ BLUM, francouzský diplomat a baletní impresário, zakladatel souborů Ballets Russes de Monte Carlo a Ballet de Monte Carlo.

 

15.5. se narodila tanečnice a pedagožka JITKA VAŠUTOVÁ. V roce 1961 absolvovala Taneční konzervatoř Praha a odešla do angažmá do ND v Brně, kde se stala v roce 1966 sólistkou.

V roce 1970 působila v Laterně magice a v letech 1971 – 78 v Hudebním divadle v Karlíně.

V letech 1978 – 86 byla sólistkou Pantomimy Na zábradlí. Poté se věnovala pedagogické činnosti na hereckém oddělení Konzervatoře v Praze, kde působí dodnes.

Příležitostně vytvářela choreografie činoherních a operních inscenací.

 

19.5. - měl v New Theatre v Londýně premiéru balet HAMLET, hudba P.I. Čajkovský, choreografie Helpmann, tančili M. Fonteyn, Helpmann.

 

10.6. - se v divadle Stanislavského a Němiroviče-Dančenka v Moskvě uskutečnila premiéra baletu WINDSORSKÉ PANIČKY, hudba V. Oransky, libreto a choreografie V. Bourmejster a I. Kurilov.

 

8.8. - se uskutečnila premiéra baletu LES ANIMAUX MODELÉS, hudba Poulenc, libreto a choreografie S. Lifar.

 

22.8. - v New Yorku zemřel jeden z nejvýznamnějších tanečníků a choreografů I. poloviny 20. století MICHAIL FOKIN. V den jeho pohřbu tančilo 17 různých baletních skupin po celém světě jeho Sylfidy, k uctění jeho památky.

 

8.9. - se uskutečnila premiéra baletu ALEKO, hudba P.I. Čajkovský, choreografie L. Massine.

 

16.10. - se v Metropolitan Opera House v New Yorku uskutečnila premiéra baletu RODEO, hudba Aaron Coplend, libreto a choreografie Agnes de Mille, tančil soubor Ballet Russe de Monte Carlo.

 

29.11. - se uskutečnila premiéra komického baletu HELENA TRÓJSKÁ, hudba Offenbach v úpravě Doratiho, libreto a choreografie David Lichine, Ballet Theatre v Detroitu (Michigan, USA).

 

9.12. - se v provedení baletního souboru leningradského Kirovova divadla v Permu uskutečnila premiéra baletu GAJANÉ, hudba Aram Chačaturjan, choreografie Nina Anisimová.

 

V tomto roce založil český tanečník EDUARD BOROVANSKY v Austrálii svůj soubor Borovansky Ballet.

 

V tomto roce byl založen NOUVEAU BALLET DE MONTE CARLO, jehož většina tanečníků pocházela z pařížské Opery. Soubor byl zformován po té, co tanečníci v průběhu 2. světové války opustili Paříž.

 

1943

 

16.2. – se v Londýně narodil ANTHONY DOWELL, britský tanečník, od roku 1953 studoval na Sadler´s Wells a Royal Ballet School, po té se stal členem Covent Garden Ballet (1960) a od roku 1961 byl členem Royal Ballet.

26.3. – se uskutečnila premiéra baletu KARNEVAL ZVÍŘAT, choreografie A. Howard, hudba C. Saint-Saëns, Ballet Rambert v Mercury Theatre, Londýn

16.4. – se v holandském Hoornu narodil tanečník HAN EBBELAAR, člen souborů Netherlands Dance Theatre (1959-69), American Ballet Theatre a Dutch National Ballet, kde byl jedním z nejvýznamnějších sólistů.

25.4. – se v Bourg-en-Bresse narodil francouzský tanečník JEAN_PIERRE BONNEFOUX. Členem pařížské Opery se stal v roce 1957, v roce 1964 byl sólistou a od roku 1965 danseur étose. Od roku 1970 byl vedoucím New York City Ballet. V roce 1965 získal Prix Nijinsky a v roce 1966 Stříbrnou medaili města Paříže.

18.6. – se v Taškentu narodila tanečnice ZINAIDA MAMEDOVÁ, provdaná Kohoutová. V roce 1962 absolvovala choreografické učiliště A.J. Vaganové a v roce 1973 choreografické oddělení moskevské vysoké školy divadelního umění. V letech 1962-65 byla angažována v Tádžickém Dušanbe a v letech 1966-70 byla členkou souboru Mladý balet v Moskvě. Po svém sňatku s Čechem začala působit v Praze, kde se roku 1970 stala sólistkou baletu Národního divadla a od roku 1975 byla rovněž pedagogicky činná na tanečním oddělení Konzervatoře Praha.

11.7. – v Paříži zemřela tanečnice VĚRA TREFILOVA, absolventka carské baletní školy v Petrohradě, na scéně Mariinského divadla rivalka Matyldy Kšešinské. V roce 1917 opustila Rusko a usadila se v Paříži, kde si otevřela soukromou školu. (nar. 1875)

23.7. – se uskutečnila premiéra baletu SUITA V BÍLÉM (Suite en Blanc), choreografie Serhe Lifar, hudba Eduard lalo, Paris Opéra Ballet v pařížské Opeře, tančili Yvette Chauviré, Solange Schwarz, Serge Lifar aj.

10.10. – se uskutečnila premiéra baletu MADEMOISELLE ANGOT, choreografie a libreto Leonide Massine, hudba Charles LeCocq, Ballet Theatre v New Yorku.

25.10. – se uskutečnila premiéra baletního divertissementu PROMENADE, choreografie Ninette de Valois, hudba Josef Haydn, Sadler´s Wells Ballet v King´s Theatre, Edinburgh. Tančili Margot Fonteyn, Beryl Grey, Gordon Hamilton.

 

1944

 

23.2. – se v Praze narodil tanečník BOHUMIL REISNER. Od roku 1965 byl členem a od roku 1966 sólistou baletu Národního divadla v Praze. Později vystupoval se souborem Grand Ballet Clasique se France ve Francii a Švýcarsku. Od roku 1970 se věnoval pedagogické činnosti.

2.3. – se uskutečnila premiéra baletu LES FORAINS, choreografie Roland Petit, hudba Henri Sauguet.

13.4. – zemřel ruský tanečník a pedagog VIKTOR SEMJONOV (nar. 1892)

18.4. – se uskutečnila premiéra baletu FANCY FREE, choreografie a libreto Jerome Robbins, hudba Leonard bernstein, Ballet Theatre v Metropolitní Opeře v New Yorku.

15.7. – zemřel ruský tanečník, choreograf, pedagog a baletní ředitel MICHAIL MORDKIN (nar. 1880)

22.9. – se narodila německá tanečnice BRIGIT KEIL. Studovala na Stuttgart Ballett School a Royal Ballet School, od roku 1961 byla členkou Stuttgartského baletu, kde se stala jednou z předních sólistek. Manželka tanečníka českého původu Vladimíra Klose, který byl sólistou téhož souboru.

31.10. – se uskutečnila premiéra baletu SEBASTIAN, choreografie Edward Caton, hudba Menotti, Ballet International v International Theatre v New Yorku.

5.11. – se narodil francouzský tanečník MICHAEL DENARD. Debutoval v Toulouse, později působil v Nancy a nakonec v pařížské Opeře, kde byl od roku 1971 sólista.

 

 

 1945

 

 1.6. zemřel v Praze tanečník, choreograf a baletní mistr AUGUSTIN BERGER (narozen 1861).

 

20.8. v Praze zemřel tanečník a baletní mistr ACHILLE VISCUSI (narozen 1869).

 

11.10. balo založeno taneční odděnení Státní konervatoře v Praze, pozdější Taneční konzervatoř hlavního města Praha.

 

21.11. měl ve Velkém divadle v Moskvě premiéru balet POPELKA, choreografie Rostislav Zacharov, hudba Sergej Prokofjev, Popelku tančila Olga Lepišenská, Prince Michail Gabovič.

 

V tomto roce byl v Londýně založen TANEČNÍ ARCHIV (Archive sof the Dance), který shromažďuje nejrůznější taneční materiály, programy, fotografie, partitury atd.

 

 

1946

 

11.2. - se ve slovenském Pezninku narodil tanečník DUŠAN NEBYLA. Vystudovat taneční konzervatoř v Bratislavě. Po krátkém angažmá ve Státním divadle v Košicích se stal v roce 1963 členem a od roku 1967 sólistou baletu Slovenského národního divadla, kde působil do roku 1991. Tančil například Merkucia a Romea v Romeovi a Julii, Hilariona v Giselle, Alana v Marné opatrnosti, Maura v Petruškovi, Crasa ve Spartakovi a v řadě sólových úloh i soudobého repertoáru. Pracoval s choreografy, jako byli či jsou Karol Tóth, Miroslav Kůra, Libor Vaculík, Ondrej Šoth aj. V SND dále působil jako pedagog a věnoval se mladým tanečníkům. V roce 2004 založil v Trnavě soukromou konzervatoř (Soukromé tanečné konzervatórium), která nese jeho jméno. (zemřel 27.7.2008)

27.2. -  se uskutečnila premiéra baletu NOČNÍ STÍN (Night Shadow, též La Somnambule) v Balanchinově choreografii na hudbu V. Rietiho. Balet uvedl Ballet Russe de Monte Cralo v New Yorku (City centre) a Alexandrou Danilovou, Nicholasem Magallanesem a Marií Tallchief v hlavních rolích.

5.3. – se uskutečnila premiéra baletu o jednom dějství a pěti scénách LES AMOURS DENJUPITER v Theatre Champs-Elysées v Paříži, choreografie Roland Petit, libreto Kochno podle Ovidiových Metamorfóz.

24.4. – se uskutečnila premiéra baletu SYMPHONIC VARIATIONS, choreografie Frederick Ashton, hudba César Franck, Sadler´s Wells Ballet v Londýně.

26.4. – měl v Chicagu premiéru balet ZVONY, choreografie R. Page, hudba Milhaud.

25.6. – se uskutečnila premiéra baletu MLADÝ MUŽ A SMRT (Jeune homme et la mort), choreografie Roland Petit, hudba J.S. Bach, Ballet des Champs-Elysées v Theatre Champs-Elysées v Paříži. Tančili Jean Babilée a Nathalie Philippart.

24.7. -  se v Chomutově narodil tanečník VLASTIMIL HARAPES. Taneční oddělení Konzervatoře Praha absolvoval v roce 1965 a rok po té působil ve filmu a televizi jako herec. Angažmá v baletním souboru Národního divadla získal v roce 1966, od roku 1971 sólista, později jeho umělecký vedoucí. Od roku 1977 byl stálým hostem Deutche Oper am Rhein v Düsseldorfu a Duisburgu. V roce 1990 se stal uměleckým šéfem baletu ND.

31.7. – televizní společnost Dumont Television uvádí na obrazovce první program věnovaný modernímu tanci. Pořad však nebyl příliš úspěšný a kritici mimo jiné upozorňovali na to, že je třeba, aby se televize učila od filmu.

4.8. – se ve Worthingu v Anglii narodil tanečník a choreograf FERGUS EARLY. Po studiu na Royal Ballet School se stal členem Royal Ballet a poté baletním mistrem a choreografem.

11.8. – se v Praze narodila tanečnice MIROSLAVA PEŠÍKOVÁ. Po ukončení tanečního oddělení Konzervatoře Praha v roce 1966 nastoupila angažmá v souboru Národního divadla a od roku 1971 byla jeho sólistkou. V roce 1973 byla na dvouměsíční stáži ve Velkém divadle v Moskvě.

20.8. – se v Sydney v Austrálii narodila tanečnice MARILYN ROWE. Od roku 1965 byla členkou a od roku 1970 uměleckou vedoucí Australského baletu.

20.11. – se uskutečnila premiéra baletu ČTYŘI TEMPERAMENTY, choreografie George Balanchine, hudba Paul Hindemith, Ballet Society v New Yorku.

V tomto roce Lincoln Kirstein a George Balanchine zakládají BALLET SOCIETY.

V tomto roce zemřela tanečnice FRANTIŠKA ZE SCHOEPFŮ, provdaná Borecká (nar. 1864)

V tomto roce se v německém Baden-Badenu narodil tanečník HEINZ BOSL, častý partner tanečnice Margot Fonteyn. Vystudoval v Mnichově a působil v Berlíně, USA a Londýně. V roce 1975 zemřel v Mnichově na leukémii.

V tomto roce se v Los Angeles v USA narodila tanečnice CYNTHIA GREOGORY. V roce 1961 se stala členkou San Francisco Ballet a od roku 1965 tančila v American Ballet Theatre.

 

 

1947

 

13.1. měl premiéru balet DIVERTIMENTO. Choreografie George Balanchine, hudba A.Haieff, Ballet Society v Hunter College playhouse v New Yorku.

 

17.1. se narodil tanečník a choreograf DANIEL WIESNER. Tento umělec působil od oku 1967 třiadvacet let jako sólista a choreograf v baletu Národního divadla, zároveň jako choregraf ve Státním divadle v Brně a jako profesor choreografie na HAMU. Několik let byl ředitelem Moravského divadla Olomouc.

Vytvořil řadu celovečerních baletů, např. Macbeth, Jennifer, Poklad, Ikaros, Dialogy, Milostný život Fryderika Chopina. Dvakrát získal první cenu za choreografii na Celostátní baletní soutěži (1977,1979). Je autorem libret a libretních úprav všech svých baletů. Jako režisér a choreograf ve svobodném povolání se věnuje režii v činohře, opeře i muzikálu, hostuje také v zahraničí.

 

28.2. se narodil argentinský tanečník JORGE DONN. Tanec studoval v Colon Theatre School.

V roce 1963 se stal členem souboru M. Béjarta, brzy nato sólistou a hvězdou. V letech 1964 – 90 tančil ve všech inscenacích souboru; IX. Symfonie, Svěcení jara, Pták Ohnivák, Bolero, Bhakti, Nijinsky, Clown de dieu, Notre Faust ad. V roce 1980 se stal uměleckým šéfem Baletu XX. století. Donn patřil k nejlepším světovým tanečníkům. V roce 1992 zemřel na AIDS a M. Béjart věnoval jeho památce choreografii Ballet for Life.

 

1.3. se narodila tanečnice a pedagožka KATEŘINA ELŠLÉGROVÁ-SLAVICKÁ. V roce 1966 absolvovala Taneční konzervatoř v Brně a po té započala svou kariéru a v Národním divadle Brno tančila v letech 1966-1972. Dvě další sezóny strávila v Městském divadle v Basileji od roku 1972 až do roku 1992 tančila v pražském Národním divadle (v roce 1975 byla jmenována sólistkou. Tančila např. Popelku, Auroru ve Spící krasavici, Marii v Bachčisarajské fontáně, Clarice ve Sluhovi dvou pánů, Dívku v Sinfoniettě, Elvíru v Donu Juanovi, Anděla ve Stvoření světa, Jiskřičku v Kamenném kvítku a mnohé další role.  V roce 1992 absolvovala obor taneční pedagogika na  HAMU.Jako pedagožka působila v Norimberku, ve Spojených státech i v Riu de Janeiru a od roku 1986 učí na pražské konzervatoři.

 

 

 

13.3. se narodila britská tanečnice LESLEY COLLIER. Tanec studovala v Royal Academy of Dancing a Royal Ballet School.

V roce 1965 se stala členkou Royal Ballet, v roce 1972 principal dancers. Tančila hlavní role klasického repertoáru a v baletech Kennetha MacMillana - Anastasia, Four Seasons a Frederica Ashtona – Rhapsody ad.

 

 

21.3. se narodil tanečník a choreograf JIŘÍ KYLIÁN.Málokdo ví, že skutečné datum jeho narození je 22. - oficiální zápis vznikl omylem faráře, který zapisoval do matriky.

Matka Jiřího Kyliána, paní Markéta rozená Peštová, byla také tanečnicí, v uměleckém světě známá pod pseudonymem Rita-Rita. Byla za první republiky hvězdou na domácí půdě a často hostovala v zahraničí. S kariérou skončila brzy po příchodu synů, dodnes však sleduje dění kolem tance a navštěvuje představení v Národním divadle i na malých moderních scénách. Narozeniny slaví také v březnu, osmadvacátého jí bude neuvěřitelných 95 let.

Brzy do světa

Jiří Kylián jako chlapec pěstoval sportovní gymnastiku, navštěvoval taneční kurzy a přípravku Národního divadla. Do ní mohl dokonce chodit zdarma jako mimořádný žák, tak velké nadání projevoval. V roce 1967 absolvoval taneční oddělení pražské konzervatoře. Za první úspěch mohl považovat vystoupení s Vysokoškolským uměleckým souborem v Karlínském divadle v rámci velkého jazzového festivalu, který tehdy sledovala se zájmem i zahraniční média. Tehdy americký časopis Down Beat napsal prorockou větu: „Zapamatujte si jeho jméno, protože ho ještě uslyšíte.“

Šťastnou náhodou získal mladý Kylián roční stipendium na Royal Ballet School London. V roce 1967 byla v Praze na návštěvě britská ministryně školství, která ho viděla v divadle Disk, kde se představil nejen jako tanečník, ale už i jako choreograf. Nabídla mu pozvání do Anglie, které Jiří bez váhání přijal.

Během pobytu v Londýně si ho při své návštěvě všiml John Cranko, který ho pozval do Stuttgartu. Začínal sice jako sborista, ale brzy se stal sólistou a Cranko mu dal možnost nastudoval vlastní choreografii, po které následovaly další. Když Cranko zemřel, věnoval mu Jiří Kylián choreografii Návrat do neznámé země.

Nederlands Dans Theater

V roce 1973 dostal Kylián nabídku z Nederlands Dans Theater, aby pro ně vytvořil choreografii, a o dva roky později tam přesídlil definitivně. Z hostujícího choreografa se stal roku 1978 uměleckým ředitelem. Toto místo pak zastával až do roku 1999, kdy sice z funkce odstoupil, ale u souboru zůstal jako umělecký poradce (a samozřejmě choreograf). „Jiří Kylián dovedl kdysi mdlé Nederlands Dans Theater ke světové proslulosti,“ zhodnotil loni jeho zásluhy německý týdeník Welt am Sonntag. Za dobu Kyliánova působení vznikly v NDT tři oddělené soubory, NDT I jako soubor vyzrálých profesionálních tanečníků, NDT II pro mladé tanečníky, absolventy škol, a pak existoval ještě soubor NDT III, který byl jakýmsi útočištěm pro tanečníky, kteří již překročili magickou hranici aktivní kariéry, ale jako výrazné vyzrálé umělecké osobnosti mohli dál předávat divákům své umění v choreografiích, které nekladou na první místo fyzickou sílu. Tento soubor již oficiálně neexistuje, neunesl finanční těžkosti, ale s tanečníky pracuje Jiří Kylián dál. Naposledy v tanečně pantomimické televizní grotesce Car Men.

Plodný choreograf

Jen pro NDT vytvořil Jiří Kylián přes šedesát choreografií. Prvními byly Viewers (1973), Stoolgame (1974), Potopená katedrála (1975), Návrat do neznámé země (1975). V roce 1978 byla uvedena Sinfonietta na hudbu Leoše Janáčka, která získala mezinárodní uznání. Následovala díla jako Svadebka, Stamping Ground, Dítě a kouzla. V roce 1982 měl Kylián po dlouhé době možnost navštívit Československo. Na prknech Smetanova divadla, dnešní Státní opery Praha, vystoupil se souborem NDT I s choreografiemi Symfonie D-dur na hudbu Josefa Haydna a Polní mše na Bohuslava Martinů. V další etapě vznikly choreografie Konec hry, Padající andělé, Sladké sny, Sarabande, Petite Mort (tzv. černobílé období, 1988-1991). Mohli bychom strávit ještě hodnou chvíli vyjmenováváním dalších prací, namátkou As If Never Been, Tiger Lily, Arcimboldo, Bella Figura, Wings of Wax, One of a Kind, Indigo Rose, z nedávné doby třeba, Far Too Close, Last Touch, Toss of a Dice, Sleepless a další.

Mezinárodní úspěch i životní styl

Jiří Kylián je nositelem řady ocenění, například nejvyššího nizozemského řádu, ceny Lawrence Oliviera, Řádu čestné legie nebo Nižinského ceny. Životní partnerku našel Jiří Kylián ještě v Německu ve Stuttgartu, stala se jí tamní sólistka, Wiesbadenská rodačka Sabine Kupferberg. Tančila potom v řadě jeho choreografií a ve Faunově odpoledni na hudbu Clauda Debussyho ztvárnil Kylián její život.

 

26.3. se narodila tanečnice LUDMILA ERNSTOVÁ. V roce 1967 absolvovala Taneční konzervatoř v Ostravě, kde měla angažmá až do roku 1992 (od roku 1969 sólistka). Vytvořila zde řadu rolí klasického i moderního repertoáru. Od roku 1998 vyučovala na Tanenčí konzervatoři v Ostravě.

 

3.5. měl premiéru balet NIGHT JOURNEY. Choreografka Martha Graham v něm zpracovala mytologický tragický příběh o králi Oidipovi a královně Iocasté.

 

9.5. se narodila tanečnice a pedagožka ANETA VOLESKÁ. Tanec studovala u Z. Zabylové, N. Sobotkové a O. Páskové. Od roku 1954 tančila v dětských rolích v Národním divadle v Praze, kde jako elévka nastoupila ve svých čtrnácti letech.Zde se stala v roce 1961 členkou souboru, od roku 1966 sólistkou, kterou byla až do roku 1996. Rovněž absolvovala roční stáž při Velkém divadle v Moskvě.  Tančila role klasického i moderního repertoáru; Mášenka (Louskáček), Popelka, Svanilda (Coppélie), Giselle, Signorina Gioventu, Čertice (Stvoření světa), Marie (Bachčisarajská fontána), Amor (Don Quijote).Provdala se za tanečníka Pavla Ždichynce. Úspěšnou kariéru zakončila v roce 1989, rok pracovala v Armádním uměleckém sboru Víta Nejedlého, v letech 1990-1999 učila na Taneční konzervatoři Praha scénický tanec.

 

 

 

12.6. se narodil americký tanečník a choreograf JOHN CLIFFORD. Tanec studoval ve School of American Ballet a v roce 1967 se stal členem New York City Ballet. Vytvořil role v baletech G. Balanchina (Glinkiana, Variations pour une porte un soupir) či J. Robbinse ( Dances at a Gathering). Jako choreograf vytvořil např. Prelude, Fugue and Riffs (hudba L. Bernstein), Sarabande and Dance (hudba C. Debussy), Bartok No. 3. V roce 1973 založil Los Angeles Ballet.

 

28.7. se uskutečnila premiéra baletu SYMPHONY IN C (původně Le Palais de Crystal).Choreografie George Balanchine, hudba George Bizet.

 

20.9. měl v Novosibirsku premiéru balet DOKTOR BOLÍTO. Choreografie M.F. Moisejev, hudba I.V. Morozov.

 

27.9.(někde uváděno 26.11.) - měl premiéru balet TÉMA S VARIACEMI. Choreografie George Balanchine, hudba P.I.Čajkovský, Ballet Theatre v Richmondu.

 

25.10. měl ve Státním divadle v Košicích premiéru balet MOŘSKÁ PANNA. Choreografie S.Remar, hudba Z.Mrkos.

 

7.11. se v Dušanbe uskutečnila premiéra baletu LEILI A MEDSHUN. Choreografie G.Valamatzade, hudba S. Balasanjan.

 

28.11. se uskutečnila premiéra baletu OCHRIDSKÁ LEGENDA. Choreografie Froman, hudba+libreto Stevan Hristič, Bělehradská Opera.

 

V tomto roce vyšlo první číslo českého časopisu o tanci TANEČNÍ LISTY.

 

V tomto roce založil Masahide Komaki soubor KOMAKI BALLET (pozdější Tokyo Ballet Company), první japonský soubor, který uvedl Labutí jezero.

 

V tomto roce začíná vznikat Benešova taneční notace.

 

1948

 

27.1. – se v Rize narodil tanečník MCHAIL NIKOLAJEVIČ BARYŠNIKOV. Studoval na Choreografickém učilišti v Rize a v Leningradě. Od roku 1967 člen Kirovova (Mariinského) divadla, v roce 1974 emigroval do Kanady.

28.4. – se uskutečnila premiéra baletu ORFEUS, choreografie George Balanchine, hudba Igor Stravinský, Ballet Society v City Center v New Yorku, Orfea tančil Nicholas Magallanes, Eurydicu Maria Tallchief.

21.5. – v pařížském Theatre Marigny debutoval soubor BALLETS DE PARIS, založený Rolandem Petitem po té, co přestal působit v Ballets de Champs-Elysées.

6.6. – měl v Mnichově v Bavarian State Opera premiéru balet ABRAXAS. Choreografie Luipart, hudba a libreto Egk. Námětem pro tento balet byla báseň  Doktor Faust.

12.9. – se v Poděbradech narodil tanečník JAROSLAV SLAVICKÝ. Po ukončení Konzervatoře Praha v roce 1967 se další rok zdokonaloval u A.I. Puškina ve Státním tanečním učulišti A.J. Vaganové v Leningradě (Petrohrad). V sezóně 1968-69 působil v Národním divadle, další rok tančil ve francouzském Štrasburku. 1970-72 tančil v Basileji (Švýcarsko) pod vedením českého choreografa Pavla Šmoka. Od roku 1972 byl sólistou baletu ND v Praze a později ředitel Taneční konzervatoře.

20.10. – se uskutečnila premiéra baletu BOHATÝŘI, choreografie a libreto Léonide Massine, hudba A. Borodin, Ballet Russe de Monte Carlo v Metropolitní opeře v New Yorku. Tančili: Alexandra Danilova, Mia Slavenska, Frederic Franklin.

6.11. – se uskutečnila premiéra  čtyřaktového baletu ŠŤASTNÉ POBŘEŽÍ (Bereg ščasťja), choreografie Bourmaister a I. Kurilov, hudba A. Spadavecchia, Divadlo Stanislavského a Němiroviče-Dančenka v Moskvě.

25.11. – se uskutečnila premiéra baletu DON JUAN, choreografie F. Ashton, hudba R. Strauss, Sadler´s Wells Ballet v Royal Opera House, Covent Garden. V hlavních rolích tančili Margot Fonteyn )Mrtvá milenka), Robert Helpmann (Don Juan).

V tomto roce byl Georgem Balanchinem založen NEW YORK CITY BALLET, který se vyvinul z Baletní společnosti.

V tomto roce založil francouzský tanečník a choreograf Roland Petit pařížskou baletní skupinu BALLETS DE PARIS.

V tomto roce byl na Kubě založen trojicí Alonsových – Fernandem, Albertem a Alicií první profesionální soubor, předchůdce dnešního Národního kubánského baletu. Soubor nesl jméno BALLET ALICIA ALONSO a od roku 1959 ae z něho stal Ballet National de Cuba a Alicia Alonso stanula v jeho čele jako umělecká ředitelka.

 

1949

5.1. – v Kodani uemřel dánský tanečník VALBORG BORCHSENIUS (nar. 1872)

16.1. – se uskutečnila premiéra baletu MIRANDOLÍNA, choreografie Vainonen, hudba S. Vasilenko, Velké divadlo v Moskvě, v hlavních rolích tančili Olga Lepešinská a Kondratov.

20.1. – se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu HOSTÉ, choreografie J. Robbins, hudba M. Blitzstein, New York City Ballet v City Center v New Yorku.

21.2. – se uskutečnila premiéra baletu CARMEN v choreografii Rolanda Petita, hudba George Bizet, Ballet de Paris v Prince´s Theatre v Londýně.

12.3. – se uskutečnila premiéra baletu ORFEUS A EURYDIKA, Slovenské národné divadlo v Bratislavě, choreografie Stanislav Remar, hudba T. Andrašovan

14.3. – se uskutečnila premiéra baletu MĚDĚNÝ JEZDEC, choreografie Zacharov, hudba Gliere, Kirovov (Mariinské) divadlo v Leningradě (Petrohrad).

16.6. – se uskutečnila premiéra baletu PRINCEZNA A SEDM RYTÍŘŮ (Skazka o mertvoj carevně i sjemi bogatyrjach), choreografie A. Andrejev a B. Fenster, hudba Liadov, Malé divadlo v Leningradě (Petrohrad).

19.8. – se uskutečnila premiéra baletu MAUROVA PAVANA, choreografie José Limón, hudba Henry Purcell.

17.10. – se uskutečnila premiéra baletu ANTONINA, choreografie Walter Gore, hudba Sibelius, Ballet Rambert v King´s Theatre v Londýně.

7.11. – se v Praze nerodila tanečnice MICHAELA VÍTKOVÁ, od roku 1968 byla členkou baletu Národního divadla.

1.12. – se uskutečnila premiéra baletu BOURRÉE FANTASQUE, choreografie George Balenchine, hudba Emanuel Chabrier, New york City Ballet v New York City Center.

20.12. – se uskutečnila premiéra baletu KRÁSKA A ZVÍŘE, choreografie J. Cranko, hudba M. Ravel, Sadler´s Wellst  Ballet v Londýně.

V tomto roce založila Guillerma Bravo v Mexico City NATIONAL BALLET OF MEXICO.

V tomto roce byl v Torontu  založen NATIONAL BALLET OF CANADA. U jeho zrodu stála Celia Franca, která se stala i jeho první uměleckou vedoucí.

V tomto roce uskutečnil soubor Sadler´s Wells Ballet své první turné po Americe.

 

 

 

1950

 

28.1. – se uskutečnilo první představení baletu „Romeo a Julie“ na scéně Národního divadla v Praze. Tančili: Julie – Jiřina Knížková, Romeo – Jiří Blažek, Merkucio – Miroslav Kůra. Repríz bylo celkem 73, poslední z nich 7.2. 1956

26.2. – se uskutečnila premiéra baletu THE AGE OF ANXIETY (Věk úzkosti), choreografie Jerome robins, hudba Leonard Bernstein, New York City Ballet v City Center v New Yorku

1.3. – se uskutečnila premiéra baletu SLEČNA JULIE, choreografie a libreto Brigit Cullbergová, hudba Ture Rangström, Švédský balet v Riksteatern, Västeras (Švédsko)

2.3. – se uskutečnila premiéra baletu ILLUMINATIONS, choreografie Frederick Ashton, hudba Benjamin Britten, New York City Ballet v New Yorku

8.4. – v Londýně umírá ruský tanečník VÁCLAV NIŽINSKÝ (nar. 1889)

4.12. – se v Žilině narodil tanečník MICHAL ŠEBOR. V letech 1970-72 byl na stáži v Baletním učilišti A.J. Vaganové v Leningradě (Petrohrad). Od roku 1972 byl členem baletu Národního divadla v Praze

V tomto roce měl premiéru balet MÉDEA, choreografie Cullberg, hudba Béla Bartók

V tomto roce měl premiéru balet ŠURALE, choreografie Leonid Jakobson

V tomto roce se v kanadském Montrealu narodil tanečník WAYNE EAGLING. Studoval u Patricie Webster a v Královské baletní škole. Členem královského baletu (Royal Ballet) se stal v roce 1969 a od roku 1972 byl jeho sólistou. V roce 1975 se stal jeho uměleckým vedoucím. Je označován jako danseur noble.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist