Login:
Heslo:
 
Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.

 

 

 

1961-1970

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1961-1970

1961

 

23.3. se uskutečnila premiéra baletu LEGENDA O LÁSCE, choreografie Jurij Grigorovič, hudba Arif Melikov, Kirovovo (Mariinské) divadlo v Leningradě, v hlavních rolích Kolpakova,Zubkovskaja,Gribov.

 

16.6. požádal do té doby člen leningradského baletního souboru Kirovova divadla (dnes Mariinské)23. letý RUDOLF NUREJEV na pařížském letišti o politický azyl.

 

21.12. se uskutečnila premiéra baletu HIROŠIMA, choreografie Eck, hudba  V Bukovský, Pésc

 

GEORGE BALANCHINA přivítala v bílém domě (Washington) manželka prezidenta Kennedyho Jacqueline. Byl jejím prvním oficielním hostem po uvedení jejího manžela do úřadu.

 

V tomto roce je otevřena nová budova Deutsche Opera. V ní se stává ředitelkou baletního souboru T.Gsovská.

 

Uskutečnila se premiéra baletu DÍVKA A SMRT, choreografie V.Adaševský, hudba V.Kovaljev,  divadlo v Saratově.

 

Ředitelem Stuttgartského baletu se stává JOHN CRANKO.

 

Cenu časopisu Dance Magazine – DANCE MAGAZINE AWARDS v tomto roce získali: Melissa Hayden, Anna Sokolova a Gwen Verdon.

 

 

1962

 

17.1. se v provedení New York Cizy Ballet v New Yorku uskutečnila premiéra baletu SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ. Chor. G. Balanchine, hudba Mendelssohn.

19.1. RUDOLF NUREJEV debutuje v USA. Stalo se tak prostřednictvím televizní společnosti NBC. Tančil pas de deus z Bournonvillova baletu Slavnost květin v Genzano s Marií Tallchief.

10.3. RUDOLF NUREJEV má své první živé vystoupení v USA na scéně Brooklyn Academy of Music se souborem Ruth Pages´s Chicago Opera Ballet. Nurejev se představil v pas de deus z Dona Quijota.

11.4. Soubor Paula Taylora PAUL TAYLOR DANCE CO. Debutuje v Paříži na scéně Theatre de Lutece.

25.11. se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu LEGENDA O JUDITĚ, chor. Martha Graham, hudba Mordecai, tančil soubor Martha Graham  Dance Company v Habima Theatre v Tel Avivu (Izrael).

12.12. se uskutečnila premiéra baletu PERSEPHONE, chor. F. Ashton, hudba I. Stravinský. Tančil Royal Ballet v Covent Garden v Londýně, Světlana Beriosova (Persephone), Keith Rosson (Pluto), Alexander Grant (Merkur).

12.12. v Moskvě zemřela ruská tanečnice JEKATĚRINA V: GELAR (nar. 14.12. 1876).

27.12. poblíž Paříže zemřela ruská tanečnice OLGA PREOBRAŽENSKÁ (nar. 1870).

V tomto roce byl v Melbourne založen THE AUSTRALIAN BALLET.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Isadora Bennett, Margot Fonteyn a Bob Fosse.

 

1963

 

17.2. zemřel v Londýně anglický taneční publicista PHILIP JOHN SAMPEY RICHARDSON, významný organizátor anglického tanečního života, zakladatel časopisu Dancing Times, jehož byl v letech 1910-1951 šéfredaktorem. S A. Haskellem spoluzaložil Camargo Society a podílel se na vzniku dalších tanečních institucí.

12.3. se v provedení Royal Ballet v Covent Garden v Londýně uskutečnila premiéra baletu MARGARITA A ARMAND, librato + choreografie F. Ashton, hudba F. Liszt. Tančili Margot Fonteyn a Rudolf Nurejev.

20.3. se uskutečnila premiéra baletu BUGAKU, chor. G. Balanchine, hudba Toshiro Mayuzumi.

5.9. se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu MOŘSKÝ STÍN (Sea Shadow), libreto a choreografie Arpino, hudba Michael Colgrass, tančil Robert Joffrey Ballet v Delacorte Theatre v New Yorku.

28.9. se uskutečnila premiéra baletu ECHOING OF TRUMPETS, chor. A. Tudor, hudba Bohuslav Martinů (Fantastická symfonie), tančil Royal Swedish Ballet ve Stockholmu.

Cenu časopisu Dance Magazine v tomto roce cískali Gower Champion, Robert Joffrey a Pauline Koner.

 

1964

 

2.4. – se uskutečnila premiéra baletu SEN, choreografie Frederick Ashton, hudba F. Mendelssohn-Bartholdy, Royal Ballet v Covent Garden v Londýně

23.3. – v Moskvě zemřel choreograf VASILIJ VAJNONEN (nar. 1901)

28.4. – zemřel baletní impresário ROLF DE MARÉ (nar. 1898)

22.6. – se uskutečnila premiéra baletu AGRIONIA, choreografie J. Carter, hudba Salzeda, London Dance Theatre v Theatre Royal v Newcastlu, tančili J. Graeme, Y. Meyer, N. MyDowell

V říjnu se do Guinnessovy knihy rekordů zapsal Rudolf Hametovič Nurejev (1938-1993) a Margaret Evelyn Ariasová-Hookhamová (1919-1991), kteří byli po představení Labutího jezera ve Védeňské státní opeře vyvoláni před oponu 89 krát., Balet 20. Století v Cirque Royal v Bruselu

28.11. – se uskutečnila premiéra baletu DEVÁTÁ SYMFONIE, choreografie maurice Béjart, hudba L. van Beethoven

15.12. – se uskutečnila premiéra baletu KONÍČEK HRBÁČEK, choreografie a libreto A. Saint-Léon, hudba Cesare Pugni v Leningradě (Petrohrad), tančili Marta Muravjeva, Nikolaj Troitzky

V tomto roce proběhl   první ročník Mezinárodní baletní soutěže ve Varně (Bulharsko). Stříbrnou medaili si vytančila Marta Drottnerová.

V tomto roce byl natočen hodinový dokument o primabaleríně Maje Plisecké pod názvem Maja písecká. Režie Valerij Katanjan. Ve filmu tančí mimo Plisecké i V. Vasiljev, Asaf Messerer, V. Tichonov, Marius Liepa, Jurij Ždanov.

V tomto roce získal soubor New York City Ballet novou domovskou scénu. Stal se jím New York State Theatre v Lincolnově centru.

V tomto roce byl založen AMERICAN DANCE THEATRE jako soubor, který měl pracovat s nerůznějšími choreografy. Scé první představení měl 18.11. 1964 v New York State Theatre v Limónově choreografii. Druhá série představení proběhla v březnu 1965 (chor. Bettis, Cunningham, Draper, Having, Humphrey, Lang, Limón, Nikolais a Sokolov) v témže divadle. Po té se soubor rozpadnul.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali John Butler, Peter Gennaro a Edward Villella

 

 

1965

 

21.1. – premiéra baletu PROPAST, choreografie L. Hodes, hudba M. Richter, tančil Harkness Ballet v Cannes

4.2. – se uskutečnila premiéra dvouaktového baletu HARLEKINIÁDA, choreografie George Balanchine, hudba R. Drigo, New York City Ballet v State Theatre v New Yorku

13.4. – se ve Stuttgartu uskutečnila premiéra baletu ONĚGIN, choreografie a libreto John Cranko, hudba P.I. Čajkovský

11.12. – se v pařížské Opeře uskutečnila premiéra baletu NOTRE-DAME DE PARIS, choreografie a libreto R. Petit, hudba M. Jarre

V tomto roce proběhl druhý ročník Mezinárodní baletní soutěže ve Varně.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Edwin Denby, Margaret H´doubler a Maja Plisecká

 

1966

 

31.3. – se uskutečnila premiéra baletu VARIATIONS, choreografie George Balanchine, hudba Igor Stravinský, tančili členové New York City Ballet v State Theatre v New Yorku.

19.4. – bylo zahájeno hostování baletu Velkého divadla z Moskvy v Metropolitní opeře v New Yorku. Hostování skončilo 8.5. a na programu bylo 24 představení (Labutí jezero, Louskáček, Don Quijote, Plameny Paříže, Holubice, Diana a Actaeon, Umírající labuť, Esmeralda – variace, pas de deus, nebo některá dějství). Tančili mj. Maja Plisecká, Jekatěrina Maximova, Natalia Bessmertnova, Nikolaj Fadějčev, Michail Lavrovský a další.

11.5. – se uskutečnila v provedení Královského dánského baletu v Kodani premiéra baletu TŘI MUŠKETÝŘI, choreografie a libreto Flindt, hudba Georges Delerue.

31.8. – se uskutečnila premiéra baletu BEATRIX, choreografie J. Carter, hudba Adam a Horovitz, London Festival Ballet ve Festival Hall v Londýně.

Vítězem třetího ročníku Mezinárodní baletní soutěže ve Varně se stala  Martine van Hamel z National Ballet of Canada. Získala první místo jako sólová tanečnice a navíc zlatou medaili jako celkově nejlepší účastnice v obou kategoriích. V seniorské  kategorii  získala zlatou medaili Marta Drottnerová.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Carmen De Lavallada a Sol Hurok.

 

 

 

 

1967

 

25.1. měl v provedení Royal Ballet v Covent Garden v Londýně premiéru balet STÍNOHRA, choreografie a libreto Antony Tudor, hudba Charles Koechlin, tančili Anthony Dowel, Derek Rencher, Merle Park.

 

7.2. měl ve Velkém divadle v Moskvě premiéru balet ASEL, choreografie Oleg Vinogradov, hudba Vladimir Vlasov, tančili Sorokina, Timofejeva, Fadějčev.

 

23.2.  měl v Covent Garden v Londýně premiéru balet ZTRACENÝ RÁJ, choreografie R.Petit, hudba Constant, tančil Royal Ballet, v hlavních rolích Rudolf Nurejev a Margot Fonteyn.

 

3.3.se narodila tanečnice a pedagožka LUDMILA KORBELOVÁ. Tanec studovala v baletní škole brněnského divadla. V letech 1982 – 85 působila v brněnské Redutě. Poté získala angažmá v Jihočeském divadle, kde se stala v roce 1986 sólistkou. Tančila např. Balerínu (Petruška), Runu (Radúz a Mahulena), Lízu (Marná opatrnost), Svanildu (Coppélie). Od roku 1996 vyučovala na soukromé baletní škole v Českých Budějovicích.

 

 

7.4. zemřel britský tanečník a baletní mistr HARCOURT ALGERANOFF. Tanec studoval u N. Legata a L. Tchernichevy. Stal se sólistou ve skupině A. Pavlovy a působil v Ballets Russes de Monte Carlo. V roce 1954 odešel do Austrálie, do Borovansky Ballet a zapojil se do utváření Australské národního baletu.

 

13.4. měl v State Theatre v New Yorku premiéru balet KLENOTY, choreografie George Balanchine, hudba Fauré, Stravinský a Čajkovský, tančil New York City Ballet.

 

9.5. zemřela tanečnice, choreografka a pedagožka ELLA FUCHSOVÁ. Tanec studovala u V. Pirnikova a A. Viscusiho. První angažmá měla v Ostravě u A. Viscusiho. Poté působila v Bratislavě a v Košicích. V letech 1926 – 31 byla primabalerínou a choreografkou v Olomouci.

1931 – 33 zastávala funkci choreografky a šéfky baletu v SND Bratislava. V Bratislavě si též otevřela soukromou baletní školu. V letech 1946 – 48 vyučovala na TK Bratislava. Jako choreografka nastudovala např. Nikotinu, Ptáka Ohniváka, Pana Twardovského či Slovanské tance. Vytvářela choreografie pro opery, operety a revue. (narozena 1905)

 

13.5. se ve Stuttgartu uskutečnila premiéra baletu QUATRE IMAGES, choreografie John Cranko, hudba Maurice Ravel.

 

15.7. v Moskvě zemřel tanečník a pedagog JURIJ GRIGOROVIČ KONDRATOV.

 

26.11. v Paříži zemřel tanečník, choreograf, baletní mistr a pedagog LEONID MICHAILOVIČ LAVROVSKÝ (narozen 1905).

 

1.12. měl v provedení American Ballet Theatre v City Center v New Yorku premiéru balet O PŮLNOCI, choreografie Feld, hudba Mahler.

 

Cenu CAPEZIO AWARD, kterou uděluje americká firma-výrobce baletní obuvi, v tomto roce získal Paul Taylor.

 

V tomto roce měl v Chicagu premiéru rockový balet ASTARTE, vytvořený Twylou Tharp pro Roberta Joffreye.

 

Cenu časopisu Dance Magazine – DANCE MAGAZINE AWARDS v tomto roce získali Eugene Loring, Alwin Nikolais a Violette Verdy.

 

1968

 

25.10. – se uskutečnila premiéra baletu ENIGMA VARIATIONS, choreografie F. Ashton, hudba Eglar, tančil Royal Ballet v Covent Garden v Londýně

1.11. – se v German Opera Berlin uskutečnila premiéra baletu KAIN A ÁBEL, choreografie K. MacMillan, hudba Panufnik

V tomto roce založil Arthur Mitchell Dance Theatre of Harlem, první stálou taneční skupinu orientovanou na klasický baletní repertoár, v níž převažují tanečníci černošského původu.

V tomto roce byl založen Švédský balet Brigit Cullbergové.

V Paříži byl založen francouzský baletní měsíčník Les Saisons de la Danse.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Erik Bruhn, Katherine Dunham a Carla Fracci.

 

1969

 

16.3. – se uskutečnila premiéra baletu ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY, choreografie John Cranko, tančil Stuttgartský balet, Richard Cragun (Petruchio), Marcia Haydée (Kateřina), Sausanne Hanke (Bionca).

17.6. – v Moskvě zemřel tanečník a baletní mistr SERGEJ GRIGOROVIČ KOREŇ.

8.9. – v Praze zemřela tanečnice NAĎA HAJDAŠOVÁ. (nar. 1914)

24.12. – se uskutečnila premiéra baletu ACTUS TRAGICUS, choreografie Maurice Béjart, hudba J.S. Bach, tančil Balet 20. Století v Theatre Royal de la Monnaie v Bruselu.

V prosinci byl v Belgii založen soubor BALLET VAN VLAANDERN, u jehož zrodu stáli Brabants (první ředitel) a Leclair (první hlavní choreograf). Od roku 1977 se tento soubor jmenuje Royal Ballet of Flanders.

V tomto roce se narodila francouzská tanečnice SYLVIE GUILLEM.

Proběhl první ročník Mazinárodní soutěže baletních umělců v Moskvě, jehož zlatými medailisty se stali Michail Baryšnikov, Malika Sabirova a Nina Sorokina.

Alvin Ailey založil v newyorském Brooklinu ALVIN AILEY AMERICAN DANCE CENTRE a AMERICAN DANCE THEATRE. Z původních 125 studentů se škola rozrostla až na 3000 studentů. Soubor měl v začátcích pouhých sedm tanečníků včetně Aileyho, později  čítal 30 tanečníků.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Sir Frederic Ashton, Carolyn Brown a Ted Shawn.

 

1970

29.1. se v provedení New York City Ballet v State Theatre v New Yorku uskutečnila premiéra baletu V NOCI (In the Night), chor. J. Robbins, hudba F. Chopin.

5.2. se v provedení New York City Ballet v City Center v New Yorku uskutečnila premiéra baletu WHO CARES?, hudba G. Gershwin, chor. G. Balanchine.

20.3. v Leningradě (St. Petersburgu) zemřel ALEXANDR IVANOVIČ PUŠKYN, tanečník a pedagog leningradského choreografického učiliště.

7.5. se uskutečnila premiéra baletu DVOŘÁKOVY VARIACE, chor. Ronald Hynd, hudba A. Dvořák, London Festival Ballet v Grand Teatro del Liceo v Barceloně.

4.9. NATALIE MAKAROVA, sólistka leningradského Kirovova divadla (dnes Mariinského) požádala v Londýně o azyl po šestitýdenním hostování svého souboru v Royal Festival Hall.

V tomto roce byla v Anglii založena THE URDANG ACADEMY, která od roku 1978 působí při Covent Garden.

Alvin Ailey American Dance Theatre uskutečnil turné po šesti městech v tehdejším Sovětském Svazu, což je zíroveň pokládáno za první uvedení moderního tance v této zemi od dob Isadory Duncan.

New York City Ballet tančí své pětisté představení baletu Louskáček.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist