Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida

 

 

 

1971-1980

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1971-1980

1971

8.1. – oficiálně debutoval první čistě černošský soubor orientovaný na klasický tanec DANCE THEATRE OF HARLEM v New Yorku v Guggenheim Museum. Kořeny tohoto souboru však sahají už do roku 1968. Zakladatelem byl Arthur Mitchell.

22.7. – se uskutečnila premiéra baletu ANASTASIA, choreografie a libreto K. MacMillan, hudba Čajkovský a Martinů, Royall Ballet v Covent Garden v Londýně.

8.10. – se uskutečnila premiéra baletu NIŽINSKÝ, KLAUN BOŽÍ, hudba Pierre Henry a P.I. Čajkovský, choreografie Maurice Béjart, uvedeno v Bruselu Baletem 20. Století. Tančili Jorge Donn (nižinský), P. Bortoluzzi (Růže), Suzanne Farrell a další.

6.12. – v Paříži zemřela MATYLDA KŠEŠINSKÁ, ruská tanečnice a pedagožka, primabalerína Petipových baletů v Mariinském divadle v Petrohradě. Jednu sezónu vystupovala v Ruském baletu Sergeje Ďagileva, založila si vlastní baletní školu v Paříži. (nar. 1872)

 

 

 

 

 

1972

 

22.2. v Los Angeles  zemřela rusko-americká tanečnice, choreografka a pedagožka BRONISLAVA NIŽINSKÁ. Tanec studovala v Carské baletní škole v Petrohradě, kde absolvovala v roce 1908. Její jméno je spjato především s Ďagilevovým  Ruským baletem. (nar. 1891).

6.4. se v provedení Scotish Theatre Ballet v Kong´s Theatre v Edinburghu uskutečnila premiéra baletu HOFFMANOVY POVÍDKY. Libreto+chor. Darrell, hudba J. Offenbach.

5.5. premiéra ALLUMEZ LES ÉTOILES – balet o 13. Scénách, chor. Roland Petit,  hudba: S. Prokofjev, Šostakovič, Musorgský a gregoriánské národní písně, tančil Ballet de Marseille v Marseilles.

10.6. se ve Velkém divadle v Moskvě uskutečnila premiéra baletu ANNA KARENINOVÁ,  choreografie Maja Plisecká, která také tančila hlavní roli. Kostým pro ní navrhnul Pierre Cardin.

26.6. v Los Angeles zemřel jeden ze slavných tanečníků ruské školy I. Poloviny 20. Století DAVID LICHINE, partner Anny Pavlovoé, sólista souboru Ballets Russes de Monte Carlo a jiných souborů, který se později usadil v Los Angeles. Zde si založil skupinu a soukromou školu, na které vyučoval až do své smrti.

18.8. zemřela v Paříži LJUBOV JEGOROVOVÁ, jedna z předních představitelek carské baletní školy, sólistka Mariinského divadla. Od roku  1923 měla v Paříži baletní školu, ve které byli jejími žáky např. E. Pagava, S. Schwarz, J. Charrat aj.

27.8. se narodila česká tanečnice TEREZA PODAŘILOVÁ. V roce 1990 absolvovala TK v Praze, v letech 1988-90 a v roce 1993 stáž na Tanzakademie v německém Kolíně nad Rýnem. Od roku 1990 byla členkou a od roku 1992 sólistkou baletu Národního divadla v Praze.

9.9. v Praze zemřela česká tanečnice MARIE DOBROMILOVÁ (nar. 1892).

 

Mariinského divadla. Od roku 1909 začala účinkovat v souboru Ruské balety, jehož se stala v roce 1911- 14 řádnou členkou. Tančila např. v baletech Karneval a Petruška.

Během I. sv. války se začala věnovat choreografii a pedagogice. K jejím úspěšným žákům patřil S. Lifar. V roce 1921 se znovu připojila k souboru Ruské balety, nyní jako choreografka. Vytvořila zde tituly např. Spící princezna, Lišák, Svatby, Laně, Modrý vlak.

V roce 1928 spolupracovala se souborem I. Rubinsteinové, pro který vytvořila premiéry slavných titulů: Polibek víly a Bolero. Od roku 1938 žila v Los Angeles, kde si otevřela baletní školu. Jako hostující choreografka uváděla své balety v různých baletních souborech.

Narodila se NADĚŽDA PAVLOVOVA. Studovala na Permském baletním učilišti a v Permském divadle P.I.Čajkovského vytvořila své první velké role: Giselle, Svanildu, Julii, Kitrí. Poté se stala členkou Velkého divadla v Moskvě.

Proběhl VI. Ročník Mezinárodní  baletní soutěže ve Varně. První místo v kategorii mladších obsadila Češka Hana Vláčilová.

Baletní soubor National Ballet of Canada poprvé vytupuje v zámoří.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Anthony Dowell a Judith Jamison.

 

 

1973

 

22.4. v Praze zemřel REMISLAV REMISLAVSKÝ, vl. Jménem Szymborski. Jako tanečník a choreograf působil mj. v Národním divadle v Praze, v divadle Varieté, ale také v Teatro Colón v Buenos Aires. Do ND, kam přišel současně se svou žačkou Jelizavetou Nikolskou, byl angažován jako sólový tanečník, baletní mistr a choreograf a působil zde od září 1923 do června 1927 (nar. 1897).

7.-19. 6. Proběhla  II. Mezinárodní soutěž baletních umělců v Moskvě. Zúčastnilo se jí 90 soutěžících. Zlatou medaili a titul laureáta získala Nděžda Pavlovová spolu s Amparo Brito Gonzalesovou z Kuby. V mužské kategorii se o první místo rozdělili Vjačeslav Gordějev a Alexandr Godunov, oba z Ruska.

26.6. v Dublinu tragicky zemřel tanečník, choreograf a šéf baletu ve Stuttgartu JOHN CRANKO (nar. 1927).

4.10. se uskutečnila premiéra baletu ADAGIO HAMMERKLAVIER, chor. H. van Manen, hudba L. van Beethoven, Dutch National Ballet v Stadsschouwburgu v Amsterodamu.

V tomto roce proběhl první ročník mezinárodní baletní soutěže PRIX DE LAUSANNE.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok obdržel Rudolf Nurejev.

 

1974

 

5.2. – zemřela britská tanečnice LYDIA SOKOLOVA, vl. Jménem Hilda Munnings (nar. 1896).

7.3. – se uskutečnila premiéra baletu MANON, choreografie a libreto K. MacMillan, hudba Massenet, Royall Ballet v Covent Garden v Londýně. V hlavních rolích tančili Antoniette Sibley a Anthony Dowell.

14.3. – zemřel tanečník, choreograf a pedagog ruského původu VICTOR GSOVSKY. Od roku 1924 působil v Barlíně, ve 40. Letech pracoval ve Francii.

14.3. – se uskutečnila premiéra baletu AMERICAN GENESIS, choreografie Paul Taylor, hudba Bach, Haydn, Martinů, Gottschalk a John Faley. Paul Taylor Dance Company v Brooklyn Academy of Music v New Yorku. Pouze 10 tanečníků tančilo pět příběhů z bible.

2.7. – požádal MICHAIL BARYŠNIKOV, tanečník Kirovova (Mariinského) divadla , o azyl v kanadském Torontu. V témže roce debutuje v Americe v baletu Giselle. Jeho partnerkou je Natalia Makarova.

1.8. – v Praze zemřela česká tanečnice ŠTĚPÁNKA KLIMEŠOVÁ (nar. 16.2. 1900).

22.9. – v Praze zemřel český tanečník VÁCLAV POHAN (nar. 15.1. 1892).

7.10. – se v Londýně uskutečnila premiéra baletu ELITE SYNCOPATION, choreografie K. macMillan.

V tomto roce proběhl VII. Ročník Mezinárodní baletní soutěže ve Varně. Druhou cenu v kategorii juniorů získal Čech Lubomír Kafka.

V tomto roce byla vytvořena filmová verze baletu ANNA KARENINA s Majou Pliseckou v hlavní roli.

Cenu CAPEZIO AWARD, kterou uděluje americká firma-výrobce baletní obuvi, v tomto roce získal R. Joffrey.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Gerald Arpino, Maurice Béjart, Antony Tudor.

 

 

 

1975

 

V lednu tančil Royal Ballet v Covent Garden své pětisté představení baletu Spící krasavice. V hlavních rolích se představili Sibley a Dowell.

 

V lednu tančila Noriko Ohara jako první japonská tanečnice hlavní roli v britském baletním souboru. Byla to Svandilda v Coppélii v podání Festival Ballet.

20.2. se ve Velkém divadle v Moskvě  uskutečnila premiéra baletu IVAN HROZNÝ, choreografie a libreto J.Grigorovič, hudba S. Prokofjev. Tančili J.Vladimirov, N. Bessmetnova, B. Akimov.

23.2. ve Varšavě zemřel LEON WOJCIKOWSKY, žák Bergera a Cecchettiho, sólista v Ďagilevově souboru.

5.3. se v provedení Royal Ballet v Covent Garden uskutečnila premiéra baletu ČTVERO ROČNÍCH DOB na hudbu Antonia Vivaldiho, choreografie K. MacMillan.

V dubnu hostoval v londýnském Coliseu National Ballet of Canada. Na závěr hostování soubor předvedl Coppélii s Rudolfem Nurejevem jako Franzem a Erikem Bruhnem v roli doktora Coppélia.

V květnu poprvé přijíždí do Londýna baletní soubor z Japonska. Tokijský balet předvedl v Sadler's Wells Theatre "Symphony in C", "Les Sylphides" a "Paquitu".

3.5. v Londýně zemřel autor baletní notace RUDOLF BENESH (nar. 1916)

19.6. se uskutečnila premiéra baletu LUCIFER, libreto a choreografie Marta Graham, hudba Halim El-Dabh, Marta Graham Dance Company v Uris Theatre v New Yorku, tančili Rudolf Nurejev a Margot Fonteyn.

15.7. v New Yorku zemřel americký tanečník CHARLES WEIDMAN (nar. 1901).

5.8. v Moskvě zemřel ruský tanečník, choreograf a pedagog ALEXANDER ALEXANDROVIČ LAPAURI (nar. 1926).

7.10. v Paříži zemřel ruský tanečník a pedagog BORIS KNIASEFF (nar. 1900)

18.10. v Moskvě zemřel tanečník, choreograf a baletní mistr LEONID BENJAMINOVIČ JACOBSON (nar. 1904).

11.12. se uskutečnila premiéra baletu RITUÁLY, choreografie K. MacMillan, hudba B. Bartók, Royal Ballet v Covent Garden v Londýně.

12.12. v Moskvě zemřel ruský tanečník a pedagog ALEXEJ NIKOLAJEVIČ JERMOLAJEV (nar. 23.3. 1910).

V tomto roce byl založen PRAŽSKÝ KOMORNÍ BALET PAVLA ŠMOKA.

V tomto roce vzniknul BALLET INTERNATIONAL  DE  CARACAS.

V Mnichově zemřel německý tanečník HEINZ BOSL (nar. 1946).

Jiří Kylián se stává ředitelem Nederlans Dans Theater.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Alvin Ailey, Cynthia Gregory a Arthur Mitchell.

 

 

1976

 

12.2. se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu MĚSÍC NA VENKOVĚ, chor. F. Ashton, hudba F. Chopin, tančil Royal Ballet v Covent Garden v Londýně.

13.5. se uskutečnila premiéra baletu UNION JACK, chor. George Balanchine, hudba folklórní, vojenská a námořnická hudba, New York City Ballet v New York State Theatre. Předpremiéra tohoto baletu se uskutečnila 12.5.

Uměleckým ředitelem National Ballet of Canada se stal Alexander Grant. Na tomto postu setrval až do roku 1983, kdy po něm toto místo převzal Erik Bruhn.

Proběhla VIII. Mezinárodní soutěž ve Varně. Stříbrnou medaili v kategorii starších si vytančila Hana Vláčilová a bronzovou příčku obsadil Lubomír Kafka.

Proběhl IV. Ročník PRIX DE LAUSANNE. Zlatou medaili získala Jana Kůrová a cenu Za nejlepší klasickou variaci spolu s cenou Nejlepší Evropanky si vytančila Michaela Černá.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Michael Bennett, Suzanne Farrell a E. Virginia Williams.

 

 

1977

 

12.2. zemřel polsko-britský tanečník a pedagog STANISLAV IDZIKOWSKI. Studoval u E. Cecchettiho. Debutoval v Londýně a začal tančit u A. Pavlovy. V letech 1914 – 1926 a 1928 – 29 byl členem Ruských baletů S. Ďagileva. Vytvořil role v baletech Massina (La Boutique Fantasque, Le Tricorne, Pulcinella) a Balanchina (Jack in the Box). Velký úspěch měl jako Modrý pták v baletu Spící princezna. Jako host vystupoval v souboru Vic-Wells Ballet, kde tančil v baletech F. Ashtona.

13.2. proběhl pátý ročník PRIX DE LAUSSANE. Sešlo se na ní 52 soutěžících z 12 zemí. Čtyři Prix de Lausanne, kterými jsou roční studijní pobyty na známých baletních školách ( při pařížské Opeře, v Cannes, škola při Královském baletu v Londýně a škola při American Ballet Theatre v New Yorku) získali F. Olivieri aj.Ch. Maillot z Francie, B. Brinová z Anglie a T.V. Mateuo ze Španělska. Tříměsíční stáž na Akademii klasického tance v Monte Carlu získala Češka Lenka Jarošíková.

26.3. zemřela tanečnice, baletní mistryně a choreografka MÁŠA CVEJIŠOVÁ. Tanec studovala u A. Bergera. V letech 1914 – 20 měla angažmá v ND v Praze. V letech 1929 – 36 byla šéfka baletu a choreografka v ND v Brně. V letech 1936 – 44 a 48 – 61 působila jako choreografka brněnské zpěvohry. V Brně nastudovala řadu děl z repertoáru Ruských baletů. V letech 1930 – 44 vyučovala na baletní škole I. V. Psoty.

13.-24.6. proběhl třetí ročník Mezinárodní soutěže baletních umělců v Moskvě. Zúčastnilo se ho 77 soutěžících z 23 zemí. Vítězi se stali Alla Michalčenková, Michail Krapivin z Ruska a Danilo Radojevic z Austrálie.

1.9. byla poprvé v historii tanečního oddělení pražské Konzervatoře otevřena specializovaná třída lidového tance.

22.10. se v Plzni uskutečnila česká premiéra baletu ANNA KARENINA na hudbu R. Ščerdina.

Patricia McDonald založila v Anglii NORTHEN BALLET SCHOOL.

Britská tanečnice Margot Fonteyn dostala při příležitosti Shakespearových dnů v Hamburku Shakespearovu cenu. Poprvé v historii bylo toto vysoké vyznamenání uděleno zástupci tanečního umění.

V tomto roce byl v Mexiku založen časopis věnovaný profesionálnímu scénickému tanci Danza y Teatro.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali  Murray Louis, Natalia Makarova a Peter Martins.

 

1978

18.5. – se uskutečnila premiéra baletu MLÁDÍ. Choreografie Jiří Němeček, hudba Leoš Janáček, Národní divadlo v Praze.

26.5. – zemřela tanečnice TAMARA PLATONOVNA KARSAVINA (ar. 1885).

10.7.-24.7. – proběhl devátý ročník MEZINÁRODNÍ BALTNÍ SOUTĚŽE VE VARNĚ. Zúčastnilo se ho 111 soutěžících z 21 zemí. V kategorii A-seniorů získali zlatou medaili Raisa Chilko a Lubomír Kafka, stříbrnou si odnesla Jana Kůrová.

V září si otevřela Bridget Espinosa v Londýně LONDON STUDIO CENTRE.

15.10. – vyšlo první číslo francouzského časopisu DANSE.

23.11. – zemřela česká tanečnice NINA JIRSÍKOVÁ (nar. 1910).

V tomto roce proběhla VI. MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ V LAUSANNE. Ceny získali šestnáctiletá Francouzka Isabelle Camboulasová, osmnáctiletá Japonka Naoumi Joshidová, sedmnáctiletý Francouz Michel Fons a další Francouz Philippe Anota.

Proběhl druhý ročník MEZINÁRODNÍ BALETNÍ SOUTĚŽE V JAPONSKU (soutěž párů). Zvítězili Ludmila Smorgachova  a Sergej Lukin z tehdejšího Sovětského svazu, stříbrní bili Jana Kůrová a Lubomír Kafka.

Maurice Béjart uvedl v Bruselu svou stou choreografii. Byla jím Offenbachova GAITÉ PARISIENNE, velký balet z doby Druhého císařství. Ústřední postavou příběhu je Bim, kterého tančil Victor Ullate.

Ve věku 60 let zemřel v Americe ANDRÉ EGLEVSKY (nar. 1918).

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Michail Baryšnikov, Raoul Gelabert a Bella Lewitzky.

 

 

 

 

 

 

 

1979

 

V lednu propukly nepokoje v Národním baletu v Teheránu (Írán) a tento soubor se rozpadnul. Na vině byl nedostatek elektřiny a jídla, protože hlavní sponzor souboru Íránský šách byl sesazen. Členové souboru většinou pocházeli z USA a Anglie.

14.-18. 2. Se uskutečnil další ročník mezinárodní soutěže Prix de Lausanne.

 

16. 5. se v Birminghamu uskutečnila premiéra baletu Meadow of Proverbs, inspirovaný Goyovými obrazy. Choreograf David Bintley.

 

23.5. oslavila Margot Fonteyn své 60. narozeniny v Covent Garden (narozena je 18.5.). Zatančila zde krátké sólo, které obsahovalo krokové kombinace z mnoha jejích známých rolí. Také zatančila Tango. Na závěr jí zazpíval "Happy Birthday to You" Michael Somes.

18.-29. 6. se v hlavním městě amerického státu Mississippi Jacksonu uskutečnil první ročník Mezinárodní baletní soutěže. Zlatou medaili si vytančil Čech  Lubomír Kafka, v kategorii žen zlatá medaile udělena nebyla, stříbrnou získala Češka Jana Kůrová.

9.11. se v Ústí nad Labem uskutečnila světová premiéra baletu MACBETH v choreografii Jiřího Blažka.

Během turné baletu Velkého divadla z Moskvy zůstali v USA jeho přední tanečníci Alexandr Godunov a Leonid a Valentin Kozlovovi.

Královské dánské divadlo uspořádalo I. Bournonvillův festival, který se setkal s velkým úspěchem. Druhý ročník proběhl v roce 1992.

Na Kubě v tomto roce proběhl Mezinárodní baletní festival. Jeho zakladatelkou byla tanečnice Alicia Alonso.

V Německu zemřel legendární tanečník LEONIDE MASSINE (nar. 8.8. 1895).

V létě tohoto roku byl v Japonsku uspořádán velký baletní festival za účasti nejslavnějších tanečníků té doby: Alicie Alonso, Mají Plisecké, Paola Bortoluzziho, Marcii Haydée, Richarda Craguna, Vladimira Vasiljeva a dalších.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Aaron Copland, Jorge Donn a Erick Hawkins.

 

1980

V lednu byla v africkém Togu uspořádána Mezinárodní baletní radou Unesca (CIDD) II. Mezinárodní konference choreografů. Jednalo se zejména o specifických problémech afrických a asijských tanečních tvůrců. Dalším tématem byla balet pro děti. V čele konference stál Bengt Häger.

V květnu proběhla v Ósace III. Světová baletní soutěž v Japonsku (soutěž dvojic). Na prvním ročníku získali stříbrnou medaili Hana Vláčilová a Lubomír Kafka, na druhém ročníku si stříbro opět vytančil Lubomír Kafka tentokrát s Janou Kůrovou.

1.7. – 8.7. proběhl desátý ročník MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE VE VARNĚ. Zlaté medaile si odvezli v kategorii juniorů Nina Ananišvili a Sergej Vicharev, v seniorech Stanislav Isajev.

7. a 8. 7. Proběhla ve Varně v návaznosti na X. ročník Mezinárodní baletní soutěže teoretická konference, které se mimo jiné zúčastnili Jurij Grigorovič, Robert Joffrey, Sofia Golovkina a další.

Od tohoto roku do roku 1989 je Michail Baryšnikov uměleckým ředitelem Amerického baletního divadla )American ballet Theatre).

V tomto roce byla v americkém Portlandu (stát Maine) založena THE PORTLAND SCHOOL OF BALLET.

Na sedmém ročníku baletní soutěže PRIX DE LAUSANNE získala třetí místo Češka Lenka Jarošíková.

V tomto roce byl založen španělský soubor Národní klasický balet. Jeho zakladatelem byl někdejší sólista Baletu 20. Století Victor Ullate.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Patricia McBride, Ruth Page a Paul Taylor.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist