Login:
Heslo:
 
Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.

 

 

 

1981-1999

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1981-1999

1981

 

14.1. – v Dallasu zemřel GEORGE SKIBINE, žák Preobraženské a Fokina, manžel Marjorie Tallchief.

 

 

1982

 

16.1.zemřel tanečník, choreograf a pedagog ROBERT BRAUN. Tanec studoval u M. Klimešové a J. Nikolské. Působil jako stepař, artista a akrobatický tanečník v různých varieté.

V letech 1938 – 45 byl členem Národního divadla v praze. V letech 1945 – 48 byl baletním mistrem a choreografem Velké opery 5. května, poté v Národním divadle. V letech 1964 – 71 byl šéfem baletu v Ústí nad Labem. Jako tanečník měl největší úspěch v titulní roli baletu Krysař (1942) v choreografii J. Jenčíka. Jako choreograf uvedl např. Čarodějná láska, Jarní symfonie, Don Juan, Giselle, Podivuhodný mandarín, Othello. V letech 1945 – 50 vyučoval klasický tanec na Taneční konzervatoři v Praze. (nerozen 1914)

 

18.5. zemřela tanečnice, pedagožka a choreografka MIRA HOLZBACHOVÁ. Tanec studovala u A. Dubské, F. Borecké a moderní taneční směry v Německu a Francii. V roce 1922 absolvovala dramatické oddělení pražské konzervatoře. Spolupracovala s představiteli divadelní avantgardy. Otevřela si v Praze školu moderního tance, z níž vzniklo Umělecké studio. V době války se politicky angažovala. Po okupaci odjela do USA, kde žila sedm let. Od roku 1946 žila opět v Praze. Stala se choreografkou AUS VN a v letech 1953 – 7 vedla kurzy lidové tvořivosti. Napsala knihu Amerika Indiánů (1963).

 

V červnu zemřela ve svých 94 letech MARIE RAMBERT.

 

V červnu hostoval v Paříži balet Kirovova divadla z Leningradu a svět objevil nové jméno: Altynai Asylmuratova. Po té, co zatančila ukázky z baletu Esmeralda, jí !celá Paříž ležela u nohou".

 

V říjnu debutovala Alessandra Ferri v roli Mary v MacMillanově baletu Mayerling v Covent Garden v Londýně. Dancing Times toto vystoupení označil jako "naprostý triumf".

 

Výbor pro tanec při Mezinárodním divadelním ústavu UNESCO vyhlásil den narození Jeana Georgesa Noverra (29.duben) MEZINÁRODNÍM DNEM TANCE.

 

V tomto roce byla Christopherem Gablem, bývalým šéfem Royal Ballet a Annou Stannard založena CENTRAL SCHOOL OF BALLET v Londýně.

 

Proběhl II. ročník Mezinárodní baletní soutěže v Jacksonu. zlato v seniorské kategorii si vytančila Janie Parker z USA   a v juniorské to byla Gina Gailhyatt z Německa.

 

Cenu časopisu Dance Magazine - Dance Magazine Awards v romro roce získali: Fernando Bujones, Laura dean, Arnold Spohr a Lee Theodore

1983

 

30.4. – zemřel GEORGE BALANCHINE v Roosvelt Hospital v New Yorku. (nar. 1904)

25.11. – zemřel britský tanečník, choreograf a pedagog ANTON DOLIN .(nar. 1904)

V tomto roce se Erik Bruhn stává uměleckým ředitelem Kanadského národního baletu (National Ballet of Canada). Byl jím až do roku 1986.

V tomto roce se tanečník a choreograf Rudolf Nurejev stal ředitelem baletu pařížské Opery.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Jeannot Cerrone, John Neumaier, Michae Smuin, Martine van Hamel

 

 

1984

 

15.1. – zemřel tanečník, choreograf a pedagog ROSTISLAV ZACHAROV, autor knihy Umění choreografa (1954).

9.2. – zemřela britská tanečnice a choreografka MARY SKEAPING. (nar. 1902)

22.7. – zemřela ruská tanečnice a pedagožka VĚRA NĚMČINOVOVÁ. (nar. 1899)

V tomto roce proběhl v New Yorku první ročník International Competition. Zlatou medaili získala Victoria Mazzarelli z USA.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Alexandra Danilova, Robert Irving, Donald Saddlet a Tommy Tune

 

1985

 

12.-28.6. – proběhl V. ročník Mezinárodní baletní soutěže v Moskvě, jíž se zúčastnila téměř stovka soutěžících z 25. zemí. První cenu v kategorii ženy získaly dvě tanečnice: Nina Ananiašvili a Marina Leonkina. V mužích první místo získal Julio Bocca z Argentiny, stříbrnou příčku si rozdělili Andris Liepa, Viktor Jaremenko a Francouz Pablo Savoy.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Charles „Honi“ Coles, Richard Cragun, Frederic Franklin, Heather Watts a Walter Sorell

 

 

 

 

1986

 

1.4.  v Torontu zemřel dánský tanečník ERIK BRUHN (nar. 1928).

28.4.  se uskutečnila premiéra baletu SNĚHOVÁ KRÁLOVNA, chor. David Bintley, v Hippodrome v Birminghamu. V roli Sněhové královny se představila Samira Saidi.

8.7.  zahájil balet pařížské Opery své první turné po USA od roku 1948. Při velikém gala s American Ballet Theatre tančili také ředitelé obou těchto souborů Rudolf Nurejev a Michail Baryšnikov.

12.-28. 7. Se uskutečnil  dvanáctý ročník Mezinárodní baletní soutěže ve Varně. Zúčastnilo se jí 105 tanečníků z 25 zemi. V kategorii A – starší ženy nebyla první cena udělena, v mužské kategorii zvítězil Ilgiz Galimulin. V kategorii B – mladší se vítězi stali Vladimir Malachov a Li Ying z Číny. Cenu za uměleckost si odnesla česká tanečnice Marie Hybešová.

 

19.-29. 9. Proběhl v Montrealu první mezinárodní FESTIVAL INTERNATIONAL DE LA NOUVELLE DANSE.

28.9. zemřel Sir ROBBERT HELPMANN.

8.10. měl premiéru balet GALANTNOSTI, choreografie David Bintley, tančil londýnský Royal Ballet, hudba W.A. Mozart

 

15.12. zemřel ruský tanečník a choreograf SERGE LIFAR. Tanec studoval u B. Nižinské v Kyjevě. V roce 1923 se stal členem souboru Ruské balety S. Ďagileva. Tančil zde v baletech B. Nižinské, L. Massina a G. Balanchina. V roce 1929 se stal sólistou a později baletním mistrem Pařížské opery, kde působil s dvouletou pauzou až do roku 1958. Vytvořil tu mnoho choreografií; Stvoření Prometheova, Icare, Le Roi nu, Alexander le Grand, Istar, Bolero, Joan de Zarissa, Suite en blanc, La Péri, Romeo a Julie ad. V roce 1947 založil Paris Institut Chorégraphique a v roce 1957 Université de la Danse. Napsal též mnoho knih o tanci; Ďagilev, historie Ruských baletů, Vestris, Bůh tance, Můj život.

V tomto roce proběhl 3. Ročník Mezinárodní baletní soutěže v Jacksonu (USA). Zúčastnilo se jí 63 tanečníků z 36 zemí. V kategorii starších tanečníků získali zlatou medaili Vadim Pisarev z Ruska a Oliver Matz z Německa a z tanečnic to byla Kiki Lammersen rovněž z Německa. V kategorii mladších se na prvním místě umístili Nina Ananišvili a Andris Liepa, oba sólisté Velkého divadla v Moskvě.

 

 

 

 

 

 

 

1987

 

28.2. 1987 zemřela americká tanečnice NORA KAYE. Tanec studovala u M. Fokina, v baletní škole při Metropolitní opeře a ve School of the American Ballet, jehož se v roce 1935 stala členkou. Tančila zde významné dramatické role v baletech A. Tudora – Pillar of Fire a A. de Mille – Fall River Legend. V letech 1951 – 54 byla členkou New York City Ballet, kde účinkovala v baletech J. Robbinse. V letech 1954 – 9 se opět vrátila do ABT a tančila hlavní role v choreografiích Winter´s Eve a Journey K. MacMillana. Poté tančila v baletech svého manžela Herberta Rosse.

 

25.3. zemřela tanečnice OTOVÁ. Tanec studovala u A. Viscusiho. V roce 1919 měla angažmá v Novém německém divadle v Praze. V letech 1921 – 23 byla sólistkou v Ostravě a v letech 1923 – 32 v SND v Bratislavě. Poté působila v Olomouci a 1939 – 45 v Plzni.

 

19.4. zemřel britský tanečník a choreograf ANTONY TUDOR. Tanec studoval u M. Rambert a v roce 1930 se stal členem Ballet Rambert. Tady začal stavět i své první choreografie; Lysistrata, Adam a Eva, The Planets, Jardin aux lilas, Dark Elegies. V roce 1939 odešel do New Yorku, kde spolupracoval se souborem Ballet Theatre. Vytvořil zde např. Pillar of Fire, Romeo a Julie, Shadow of the Wind. Později spolupracoval s Royal Swedish Ballet či s New York City Ballet. Jako pedagog působil v baletní škole při Metropolitní opeře a v Juilliard School.

 

Choreograf Maurice Béjart se v tomto roce na trvalo přestěhoval se svým Baletem XX.století z Belgického Bruselu do švýcarského Lausanne.

 

Proběhl II. ročník NEW YORK INTERNATIONAL BALLET COMPETITION. Zlatou medaili si vytančil Kubánec Josem Manuel Torres Carreno.

 

Cenu časopisu Dance Magazine - Dance Magazine Awards v tomto roce získali: Merrill Ashley, Trisha Brown, Liz Thompson, David Whitel a Doris Hering.

 

1988

 

18.8. – zemřel tanečník a choreograf SIR FREDERICK ASHTON. (nar. 1904)

28.10. – se anglický tanečník Wayne Sleep zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když se mu podařilo za 2 minuty předvést 158 grand jetés podél překladního přístaviště Dunston Staiths v Gatesheadu v Anglii.

Ve vraně proběhl 13. Ročník Mezinárodní baletní soutěže. (Mezi finalisty byla i Darja Klimentová.)

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Moscelyne Larkin, Roman Jasinski a Kyra Nicholas

 

1989

26.3. – zemřel tanečník MARIS LIEPA. (nar. 1936)

18.5. – k výročí 70. narozenin Margot Fonteyn uvedl Královský balet premiéru Minkusovy Bajadéry v nastudování Natalie makarové. Toto představení bylo věnováno oslavenkyni.

24.10. – byla v Paříži poprvé udělena „Cena Sergeje Lifara“. Jejím držitelem se stal Vladimír Malachov

V tomto roce zemřel český tanečník LUBOMÍR KAFKA. (nar. 1956)

V tomto roce proběhl 6. ročník Mezinárodní soutěže baletních umělců v Moskvě. V sólistech první cena udělena nebyla, stříbrnou medaili si odnesla Koiti Kubo z Japonska. V duetech žen zvítězila Švýcarka Kristýna MacDermot a v kategorii mužů zvítězil Vladimír Malachov.

 

1990

 

V lednu zemřela ve věku 79 let PEGGY VAN PRAAGH, první ředitelka Sadler´s Wells Theatre Ballet a Australian Ballet.

Leden - Na soutěži Prix de Lausanne získává Cenu Francouzské taneční nadace Darja Klimentová. Zlatou medaili si vytančil Carlos Acosta.

V únoru debutovala DARCEY BUSSELL jako Odetta-Odilie v Labutím jezeru.

V únoru zemřela ve věku 97 let MARGARET CRASKE, jedna z nejvýznamnějších anglických pedagožek, žákyně E. Cecchettiho.

10.-22.7. – hostuje balet Velkého divadla v Moskvě v New Yorku. Kritici hodnotí výkony jako mnohem horší, než jaké se od tohoto souboru očekávaly. Nicméně vstupenky na nejlepší místa (105 dolarů) byly nejdražší, jaké se kdy v Lincoln Centre na balet do té doby prodávaly.

15.-30.7. – proběhl 14. ročník Mezinárodní baletní soutěže ve Varně. O 1. místo a titul laureáta se rozdělili Dimitrij Simkin z Ruska a Argentinec Maxmiliano Guerra.

V červenci byla v Honkongu v průběhu Mezinárodní taneční konference založena Světová taneční aliance (World Dance Alliance), organizace, která si klade za cíl, být předním mluvčím tanečního umění a jako taková je zasvěcena podpoře a ochraně všech druhů tance.

V srpnu porvé vystupoval s London Royal Ballet IREK MUCHAMEDOV. Spolu s Darcey Bussell zatančil pas de deus „Farewell“ choreografa K. MacMillana.

V září byla ve Washingtonu otevřena Kirovova akademie (The Kirov Academy), známá též jako Universal Ballet Academy, jejímž uměleckým ředitelem se stal Oleg Vinogradov, umělecký vedoucí baletu Mariinského (dříve Kirovova) divadla v St. Petersburgu.

V listopadu se držitelm Grand Prix Mezinárodní baletní soutěže v Paříži stal CARLOS ACOSTA.

V tomto roce se ve svých 31 letech stává ředitelem baletu pařížské Opery tanečník Patrick Dupond, který v této funkci vystřídal Rudolfa Nurejeva.

V tomto roce proběhl třetí ročník Mezinárodní baletní soutěže  Jacksonu. Grand Prix získal José Manuel Carreno z Kuby, zlatá medaile v kategorii můžů senioři i junioři udělena nebyla, v ženách zlatou medaili v seniorkách získala Martha Butler z USA a juniorskou zlatou medaili si vytančila Diana Perez z Puerto Rica.

 

 

 

 

1991

 

15.5. – byla v Praze v prostorách Divadelního ústavu založena Nadace Jiřího Kyliána.

2.6. – vytvořila DELIA GRAYOVÁ (narozena 30.10. 1975) rekord v počtu fouetés rond de jambe en tournament. Na soustředění pořádaném baletní  školou v Essexu jich utočila 166.

16.9. – v USA zemřela ve věku 96 let jedna z největších světových balerín 20. Století OLGA SPESIVCEVA (nar. 1895).

27.12. zemřel tanečník, choreograf a pedagog FRANK TOWEN. Tanec studoval u M. Aubrechtové, R. Remislavského, J. Nikolské. V letech 1942 – 44 působil ve Vratislavi, poté v Karlíně, Prešově, Kladně. Tančil v estrádách, barech, vyučoval společenské tance, step, jazz, akrobacii. V letech 1979 – 83 byl pedagogem a choreografem varšavského televizního baletu.Vytvářel choreografie pro televizní pořady, módní přehlídky, estrády. Spolupracoval se zpěváky populární hudby; H. Vondráčková, J. Korn, V. Neckář atd.

Ve věku 71 let v Panamě zemřela britská balerína Dame MARGOT FONTEYN (nar. 1919).

Na soutěži Prix de Lausanne získala cenu „Baurse“ Češka Eva Zamazalová.

Cenu časopisu  Dance Magazine pro tento rok získali Virginia Johnson, Mark Moris a Jennifer Tipton.

 

1992

 

6.1. zemřela česko-americká tanečnice a pedagožka IRINA KLADIVOVÁ. Tanec studovala u J. Nikolské. V letech 1939 – 41 měla angažmá v ND v Praze. Poté odešla do Německa, kde byla sólistkou v Lipsku a Mnichově. Spolu s manželem Františkem Karhánkem odešli v roce 1951 do USA, kde si založili školu a později soubor.

28.3.-4.4. proběhl II. Ročník Bournonvillova festivalu, pořádaný Královským dánským divadlem v Kodani.

1.4. v St. Petersburgu zemřel tanečník a choreograf KONSTANTIN MICHAJLOVIČ SERGEJEV (nar. 1910)

15.-30.7. proběhl ve Varně patnáctý ročník Mezinárodní baletní soutěže.

8.9. se na veřejnosti naposledy objevil RUDOLF NUREJEV. Bylo to v pařížském paláci Garnier při příležitosti své poslední premiéry baletu Bajadéra. Zde byl rovněž dekorován řádem Čestné legie.

29.10. zemřel KENNETH MacMILLAN.

22.12. se ve Stavovském divadle uskutečnila premiéra baletu BROUČCI v choreografii Jiřího Blažka na hudbu Otmara Máchy.

Cenu Prix de Lausanne „Espéses“ získal v tomto roce Jiří Bubeníček spolu s Otou Bubeníčkem, který navíc obdržel Cenu televizních diváků.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Darci Kistler, Meredith Monk, a Helgi Tomasson

 

 

1993

 

6.1. – zemřel ruský tanečník a choreograf RUDOLF NUREJEV. (nar. 1938)

12.9. – zemřel český tanečník a choreograf EMERICH GABZDYL. (nar. 1908)

6.10. – zemřela tanečnice AGNES DE MILLE

15.10. – v Bruselu zemřel italský tanečník PAOLO BORTOLUZZI. Studoval u U. dellAry, V. Gsovského a A. Messerera. Debutoval v roce 1957 na festivalu v Nervi, krátce působil v Mjassinově souboru Balleto Europeo a v roce 1960 se stal členem Béjartova Baletu 20. století.  Ten opustil v roce 1972 a stal se sólistou American Ballet Theatre. V roce 1973 si otevřel školu v Turíně. Od roku 1984 byl šéfem baletu v Düsseldorfu a později v Bordeaux. Koncem 70. Let spolupracoval s českým režisérem P. Weiglem – z této spolupráce vzniknul taneční film Achilles. (nar. 1938)

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Bill T. Jones, Pierre Dulaine, Yvonne Marceau, Beatriz Rodriguez

 

1994

 

18.-30.6. – proběhl pátý ročník Mezinárodní baletní soutěže v Jacksonu, USA. Grand prix City of Jackson získal Johan Cobborg z Dánska, zlato – senioři Dan Sasaki z japonska, zlato – junioři Zenaida Yanowsky (Španělsko) a Simon Ball z USA.

16.-24. 8. – proběhl v Petrohradě první ročník Mezinárodní soutěže mladých interpretů Maja, pojmenovaný podle primabaleríny Mají Plisecké.

22.12. – proběhla v Národním divadle v Praze premiéra baletu ČAJKOVSKYJ, hudba P. Malásek, choreografie L.Vaculík

V tomto roce vydalo ruské nakladatelství AO Izdatělstvo Novosti v Moskvě autobiografii baletky Mají Michajlovny Plisecké „Ja, Maja Pliseckaja…“

V tomto roce si v baletní soutěži ve Varně vytančila stříbrnou medaili v kategorii B Barbora Kohoutková (v té době studentka 6. Ročníku TK v Praze)

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Christine Dakin, Kate Johnson, Jiří Kylián

 

 

 

 

1995

 

13.8. zemřel tanečník ANTONÍN LANDA. Narozen v Kročehlavech (u Kladna), zemřel v Praze. Původním povoláním dělník. U divadla začínal v roce 1931 v Kladně, kde jako tanečník vypomáhal 4 roky v operetě. Poté kočoval 3 roky po venkově s Dobrou operetou ředitele A.Vilského, kde tančil a hrál menší úlohy. Další angažmá nastoupil u divadla v Košicích (1937-1938). Po krátké epizodě u Divadla Uranie v Praze a Slovenského národného divadla Bratislava zakotvil v roce 1939 u I.Váni Psoty ve Státním divadle Brno, kde setrval do uzavření divadla nacistickými okupanty v roce 1941. Zásluhou Joe Jenčíka byl v roce 1942 přijat do sboru baletu ND, o rok později již jako sólista. V letech 1953-1957 zde působil ve funkci šéfa baletu, od roku 1957 jako choreograf do roku 1979, kdy odešel do důchodu. V ND choreograficky spolupracoval na více jak 50 operách, pohostinsky choreografoval i mimo Prahu, v Liberci a v Českých Budějovicích. Významná byla též jeho činnost pedagogická na Konzervatoři Praha a na Hudební fakultě AMU, kde od roku 1962 vyučoval partnerskému tanci. Manžel tanečnice ND Jarmily Lošťákové, později tanečnice ND Evy Poslušné. Šéf baletu ND Praha 1953/1957. (narozen 6.5. 1916)

 

Na mezinárodní soutěži Prix de Lausanne získala cenu „Especes“ Češka Barbora Kohoutková.

 

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali Susan Marshall, Carla Maxwell, Fayard a Harold Nicholasovi.

 

1996

 

5.1. – v New Yorku zemřel zakladatel Školy amerického baletu (School of American Ballet) LINCOLN KIRSTEIN. (nar. 1908)

16.4. – zemřel tanečník a choreograf VLASTIMIL JÍLEK. (nar. 1925)

31.5. – se v Národním divadle v Praze uskutečnila premiéra baletu MAUGLÍ, hudba M. Svoboda, choreografie Libor Vaculík

18.-24.6. proběhl V. ročník New York International Ballet Competition. Zlatou medaili získala Češka Barbora Kohoutková a její partner bulharský tanečník Ivan Dinev, který působil jako sólista baletu ND v Praze, si odvezl medaili stříbrnou.

Organizace UNESCO vyhlásila jako nejlepšího tanečníka světa pro tento rok Rusa Vadima Pisarjeva.

Cenu časopisu Dance Magazine pro tento rok získali: Peter Boal, Savion Glover, Francia Russell, Kent Stowell a Ann Barzel

 

1997

 

13.1. – v Oyster Bay ve státě New York zemřela primabalerína LUBOV ROSTOVA. (nar. 1917)

26.1. – v Californii zemřela ve věku 89 let tanečnice a pedagožka VALENTINA BELOVA. Narodila se v Moskvě, odkud její rodina emigrovala do Polska a po té do Německa, kde Belova začala svou profesionální kariéru. Pak působila v USA, kde tančila i choreografovala. Začátkem 80. let  začala učit v kalifornském Santa Cruz

15.5. – ve West Harfordu v USA zemřela ve věku 85 let tanečnice a pedagožka, vdova po vynikajícím tanečníkovi Igoru Youskevitchovi ANNA SCARPOVA YOUSKEVITCH. (nar. 1912). (nar. 1903)

19.-30.6. – proběhl 8. ročník Mezinárodní baletní soutěže v Moskvě. Grand Prix získal Andrej Batalov z Ruska, zlaté medaile v sólech Maria Alexandrova z Ruska a Herman Korneko z Argentiny, v pas de deus to byla Zian Zhang z Číny a Nikolaj Tziskaridze z Ruska.

13.7. – v New Yorku zemřela ruská tanečnice ALEXANDRA DANILOVA

13.8. – v Beverly Hills v Californii zemřel JAMES STARBUCK, tanečník a průkopník televizních choreografií. (nar. 1912)

12.9. – zemřela tanečnice TAMARA GEVA. (nar. 1907)

 

1998

 

Proběhl 6. ročník  USA INTERNATIONAL BALLET COMPETITION-JACKSON. Zlato v seniorské kategorii si vytančila Anna Antoniševa z Ruska a Rasta Thomas z USA. V juniorské kategorii zlatou medaili získali Adrienne Canterna z USA a Ronaldo Sarabia Oquendo z Kuby.

 

1999

 

V červenci proběh první ročník Mezinárodní choreografické soutěže v Hamburku. Laureátem se  stal s choreografií Triple Self Čech Petr Zuska.

 

10.11. byla Mauricovi Béjartovi udělena za účasti japonské královské rodiny CENA KYOTO v hodnotě 750 000 německých marek. Je to vedle Nobelovy ceny nejvyšší cena na světě.

 

Vídeň vzdala hold in memoriam RUDOLFU NUREJEVOVI, když po něm byla pojmenována ulice ve 22. okrsku.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist