Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida

 

 

 

1911-1920

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1911-1920

1911

 

 

19.4. - se v Théatre du Chatelet v Paříži uskutečnila premiéra baletu DUCH RŮŽE. Hudba Carl Maria von Weber (Vyzvání k tanci), tančili Václav Nižinský a Tamara Karsavina.

 

13.6. - se v Théatre du Chatelet v Paříži uskutečnila premiéra baletu PETRUŠKA. Choreografie Michail Fokin, hudba Igor Stravinský. V hlavních rolích tančili V. Nižinský a T. Karsavina.

 

1.9. - se v Národním divadle v Praze uskutečnila premiéra baletu PRINCEZNA HYACINTA. Choreografie A. Viscusi, hudba O. nedbal.

 

 

12.12. se narodila německá tanečnice a choreografka DORA HOYEROVÁ. Tanec studovala v Hellerau u Drážďan a u G. Paluccy. Tancovala v různých tanečních skupinách a od roku 1933 vystupovala sólově.V letech 1949 – 51 byla baletní mistryní v Hamburku.

V posledních letech života často hostovala v jižní Americe. Byla výraznou představitelkou německého expresionistického tance. K jejím nejúspěšnějším choreografiím patřilo Bolero.

 

V Británii byla založena dnes nejstarší umělecká škola The Italia Conti Academy of Theatre Arts (Londýn).

 

 

1912

 

12.2. - se narodila francouzská tanečnice, sólistka pařížské Opery, choreografka a  pedagožka LISETTE DARSONVALOVÁ.

 

13.3.  - se narodil jeden z údajně nejtechničtějších tanečníků 20. století IGOR YOUSKEVITCH.

 

28.3. se narodila tanečnice MARKÉTA KYLIÁNOVÁ, známá pod jménem Rita Rita. Již od pěti let byla obsazována do dětských rolí v operetách v Mariboru. Později tančila v Opavě a od roku 1926 v Praze.

Tady navštěvovala taneční školy R. Remislavského a J. Nikolské. V roce 1937 odjela se skupinou Marty Aubrechtové na turné do Nizozemí, kde získala dvouletou smlouvu.

Před válkou se vrátila do Prahy. V roce 1942 se vdala a přestala veřejně vystupovat.

Taneční dění sleduje dodnes, hlavně díky synovi Jiřímu Kyliánovi.

 

13.5. - se v pařížském divadle Théatre du Chatelet uskutečnila premiéra baletu MODRÝ BŮH (Le Dieu bleu). Choreografie Michail Fokin, hudba R. Hahn.

 

20.5. - se uskutečnila premiéra baletu THAMAR v choreografii Michaila Fokina, hudba Miki Balakirev.

 

29.5. - měl v Théatre du Chatelet premiéru balet  FAUNOVO ODPOLEDNE. Choreografie Václav Nižinský, hudba Claude Debussy. Fauna tančil Nižinský, Nymfu Lýdie Nelidova.

 

8.6. - měl v Théatre du Chatelet premiéru balet DAFNIS A CHLOE. Choreografie a libreto Michail Fokin, hudba Maurice Ravel, tančili členové Ruského baletu Sergeje Ďagileva Tamara Karsavina, Václav Nižinský, Adolph Bolm.

 

21.8. - se v Charkově narodila NATÁLIE DUDINSKA, žačka A.J. Vaganové, tanečnice a později i pedagožka.

 

16.10. - se ve Varšavě narodila významná polská taneční teoretička a kritička IRENA TURSKÁ, autorka knih o tanci.

 

V tomto roce se v Albuquerque v Novém Mexiku (USA) narodil tanečník a průkopník televizní choreografie JAMES STARBUCK. Tančil v San Francisco Opera Ballet a v Ballet Russe de Monte Carlo, působil i na Broadwayi, kde nejen tančil, ale i choreografoval. (zemřel 1997)

 

V italském Urbinu se narodila v italsko-ruské rodině tanečnice a pedagožka ANNA SCARPOVA-YOUSKEVITCH. Rodina žila až do revoluce v Rusku, pak se přestěhovala do Říma, kde Scarpova začala studovat balet v Rome Opera Ballet a pak působila v souborech Preobraženské, Ballet Russe de Monte Carlo. V USA se 11 let podílela se svým manželem Igorem Youskevitchem na vedení jejich baletní školy v New Yorku. Její dcera Maria Youskevitch byla sólistkou American Ballet Theatre.

 

 

 

1913

 

13.3. - se narodila tanečnice a pedagožka, sólistka brněnského baletu a baletu Národního divadla v Praze ZORA ŠEMBEROVÁ, první Julie v Prokofjevově baletu Romeo a Julie při jeho světové premiéře v Brně v choreografii I.V. Psoty (30.12. 1938). Její slavnou rolí se také stala postava Viktorky ve stejnojmenném baletu Z. Vostřáka v choreografii Saši Machova.

 

15.5. - se v Paříži uskutečnila premiéra baletu HRY, choreografie Václav Nižinský, hudba Claude Debussy.

 

29.5. - měl v Théatre des Champse-Elysées premiéru balet SVĚCENÍ JARA v podání Ďagilevova Ruského baletu, choreografie Václav Nižinský, hudba Igor Stravinský.

 

V tomto roce Anna Pavlovova zakládá svůj baletní soubor.

 

 

 

1914

 

 

16.2. - se v Praze narodil tanečník, baletní mistr a choreograf ROBERT BRAUN. Začínal jako herec a artista. V Národním divadle byl poprvé angažován v letech 1938-45. Po té působil jako choreograf v Divadle 5. května. Po sloučení souboru tohoto divadla s Národním divadlem přešel v téže funkci i tam (1948-53). V sezóně 1953/54 byl šéfem Státního divadla Ostrava. Jako šéf baletu působil v letech 1961-74 v Ústí nad Labem. (zemřel 1982)

 

17.2. - se narodil americký tanečník a choreograf TODD BOLENDER. Studoval u A. Vilzaka a v School of American Ballet. Tančil v souborech Ballet Caravan, Littlefield Ballet, Ballet Russe de Monte Carlo. Od roku 1946 byl tanečníkem Ballet Society a později New York City Ballet, kde patřil k předním sólistickým osobnostem. Vytvořil hlavní role v řadě Balanchinových baletů (Čtyři temperamenty, Agon). Od roku 1943 začal vytvářet vlastní choreografie. Byl šéfem baletu v Kolíně nad Rýnem (1963-66), Frankfurtu nad Mohanem (1966-69) a od roku 1980 v Kansas City Ballet.

 

26.2. - se v praze narodila tanečnice NAĎA HAJDAŠOVÁ (vl. jménem Marie Haidaschová). Studovala u J. Nikolské, O. preobraženské )v Paříži), A. Fedorové (v Rize), L. Novikova (v Chicagu) a Ch. Halea v New Yorku. První angažmá nastoupila v Brně v roce 1929. 1930-31 byla sólistkou v Ostravě (šéfem jí byl Saša Machov).. Od sezóna 1931/32 podnikla turné po Evropě a Americe. Od roku 1947 byla sólostkou baletu Národního divadla v Praze. (zemřela 1969)

 

1.3. - se v divadle Ronecher ve Vídni uskutečnila premiéra baletu ANDERSEN, choreografie A. Viscusi, hudba Oskar Nedbal.

 

Od 2. do 14.3. -  působil Václav Nižinský se svou 32 člennou skupinou v londýnském Palace Theatre.

 

16.4. - měl premiéru balet MOTÝLI. Tančil Ďagilevův Ruský balet v Monte Carlu, choreografie Michail Fokin, hudba Robert Schumann ( jeho klavírní skladbu zahrál Čerepin).

 

14.5. - měl v pařížské Opeře premiéru balet LEGENDA O JOSEFOVI, choreografie Michail Fokin, hudba R. Strauss, tančil Ruský balet Sergeje Ďagileva, v hlavních rolích Leonid Mjassine a M. Kousnětsová.

 

24.5. - premiéra baletu LE COQ D´OR, choreografie Michail Fokin, hudba Nikolaj Rimský-Korsakov.

 

13.6. - se narodil tanečník, choreograf a pedagog FREDERIC FRANKLIN, žák Nikolaje Legata. V letech 1935-37 tančil v Markov-Dolin Ballet, od roku 1938 byl členem Ballets Russes de Monte Carlo, kde působil i jako baletní mistr. Popzději pracoval v různých významných baletních souborech jako Sadler´s Wells Ballet, American Ballet Theatre aj., po té působil jako pedagog.

 

27.12. - se v Havaně narodil kubánský tanečník, pedagog a baletní ředitel FERNARDO ALONSO, bratr Alberta Alonsa a manžel tanečnice Alicie Alonso. Studoval v Havaně a u Mordkina v New Yorku v School of American Ballet. Jako tanečník debutoval v Mordkin Ballet, tančil rovněž v muzikálech a se soubory Ballet Caravan a Ballet Theatre. V letech 1948-75 byl ředitelem Ballet de Cuba (nyní Národní kubánský balet).

 

 

1915

 

 

10.1. - měl v Mariinském divadle v Petrohradě premiéru balet SEN. Byl to poslední balet Michaila Fokina, ve kterém tančila Tamara Karsavina.

 

15.4. - měl v Teatro Lara v Madridu premiéru balet EL AMOR BRUJO, choreografie Imperio, hudba Manuel de Falla.

 

28.11. - se v Mariinském divadle v Petrohradě uskutečnila premiéra baletu FRANCESCA DA RIMINI, choreografie a libreto Michail Fokin, hudba P.I. Čajkovský. Jednalo se o dobročinné představení.

 

20.12. - se uskutečnila premiéra baletu SOLEIL DE NUIT, choreografie Leonide Masinne, hudba Nikolaj Rimský-Korsakov.

 

V tomto roce Ďagilevův Ruský balet ukončil své první turné po Americe.

 

 

 

1916

 

2.1. se v Berlíně narodila tanečnice VERA ZORINA (vl. jménem Eva Brigitta Hartwig), manželka G. Balanchina a Goddarda Liebersona.

 

16. 1. se v Londýně narodil RUDOLF BENESH, tvůrce baletní notace. Jeho systém zápisu pohybu se začal od roku 1956 vyučovat na London Royal Academy of Dancing. (zemřel 3.5. 1975 v Londýně)

 

12.4. uvedl Nižinský v New Yorku v Metropolitní opeře balety "DUCH RŮŽE", "PETRUŠKA" a "ŠEHEREZÁDA".

 

6.5. se v Kročehlavech u Kladna narodil tanečník, choreograf a šéf baletu ANTONÍN LANDA. U divadla začal v Kladně v roce 1931, kde jako tanečník 4 roky vypomáhal v operetě. po té 3 roky kočoval po venkově s Dobrou operetou ředitele A. Vilského. Další angažmá nastoupil v divadle v Košicích (1937-38). V roce 1939 zakotvil ve Státním divadle v Brně u I.V. Psoty, kde setrval do uzavření divadla nacisty v roce 1941. V roce 1942 byl přijat do Národního divadla v Praze, kde v letech 1953-57 působil jako šéf baletu a do roku 1979 i jako choreograf.

 

6.8. se v Teddingtonu v Anglii narodil tanečník a baletní mistr LESLIE EDWARDS. Studoval u Marie Rambertové a v Sadler´s Wells Ballet School. Debutoval v roce 1933 s Vic-Wells Ballet. Od roku 1958 byl ředitelem Královského baletu (Royal Ballet). Jako tanečník spolupracoval s mnoha světovými choreografy, např. s N. de Valois, F. Ashtonem, L. Massinem, J. Crankem atd.

 

28.9. se v Kyjevě narodila tanečnice a pedagožka OLGA VASILIEVNA LEPIŠENSKÁ. Studium na baletní škole při Velkém divadle v Moskvě ukončila v roce 1933 a po té nastoupila do zdejšího baletního souboru, kde působila po celou svou kariéru.

 

 

 

 

 

1917

 

2.1. se narodila německo-americká tanečnice a herečka VERA ZORINA. Tanec studovala u T. a V. Gsovských. V roce 1933 odešla do Londýna, kde dále studovala u N. Legata a M. Rambert.V letech 1934 – 36 byla členkou souboru Ballet Russe de Monte Carlo. V roce 1938 odešla do USA a začala vystupoval na Broadwayi. V letech 1938 – 46 byla manželkou G. Balanchina.

 

12.4. se v římském Teatro Constanza uskutečnila premiéra baletu ŽENY DOBRÉHO MUŽE (Les Femmes de Bonne Humeur), choreografie Leonid Massine, hudba Scarlatti-Tommasini.

 

22.4. se v Paříži narodila jedna z největších klasických tanečnic YVETTE CHAUVIRÉ, která studovala u Kniaseffa a V. Gsovského. V klasickém repertoáru se představila nejen ve Francii, ale i v Miláně, Moskvě, Berlíně, New Yorku a v mnoha dalších divadlech po celém světě. Napsala knihu Jsem baletka (Je Suis Ballerine), která vyšla v roce 1960.

 Tanec studovala v baletní škole při Pařížské opeře, jejíž členkou se po absolutoriu stala. První sólovou roli dostala v roce 1936 v Lifarově baletu Le Roi nu. V roce 1941 se stala premiere danseuse étoile a hvězdou Pařížské opery byla do roku 1972, kdy odešla do penze. Její baletní umění bylo ceněno po celém světě. Vytvořila hlavní role v baletech S. Lifara; David triomphant, Alexandre le Grand, Istar, Joan de Zarissa, Suite en blanc ad.

 

11.5. se v podání Ruského baletu uskutečnila v Theatre du Chatelet premiéra baletu CONTES RUSSES, choreografie L. Massine, hudba Liadov.

 

12.5. se v Budapešti uskutečnila premiéra baletu Bély Bartóka DŘEVĚNÝ PRINC, choreografie Balázs.

 

18.5. v Theatre du Chatelet v Paříži měl premiéru balet PARADE, choreografie L. Massine, libreto Cocteau, scéna a kostýmy P. Picasso, hudba Eric Satie. V hlavních rolích se představili L. Lopuchova, Maria Chabelska, L. Massine a Nicholas Zverev.

 

22.5. se narodil kubánský tanečník, choreograf a baletní ředitel ALBERTO ALONSO. Od roku 1933 studoval u Nikolaje Javorského v Havaně, později u Olgy Preobraženské. Tančil v mnoha souborech a od roku 1966 se stal baletním mistrem a choreografem.

 

11.8. ve finském Vommalu zemřel ruský tanečník a pedagog PAVEL GERDT. (narozen 1844)

 

14.8. se v Brně narodila tanečnice MIRKA FIGAROVÁ, přední sólistka baletu Zemského divadla v Brně, oblíbená tanečnice choreografa Ivo Váni Psoty.

 

26.9. tančil V. Nižinský v Buenos Aires na svém posledním turné "Ducha Růže" a "Petrušku" naposledy ve svém životě. V tomto roce rovněž Nižinský naposledy veřejně vystoupil.

 

V tomto roce došlo k prvnímu setkání Kuby s klasickým tancem, kdy na tento ostrov zavítala se svou skupinou Anna Pavlovová.

 

V tomto roce se narodila tanečnice, vyhledávaná umělkyně v 30. letech, LUBOV ROSTOVA. Tančila v Balanchinových choreografiích, působila v Les Ballets( 1933) či v Ballet Russe de Monte Carlo (1938).

 

 

 

 

 

 

1918

 

25.2. se narodila česká tanečnice IRENA KEPLEROVÁ. Do souboru Národního divadla v Praze byla přijata v roce 1942 a od roku 1949 byla jeho sólitkou. V souboru byla až do roku 1967, kdy odešla do důchodu.

 

28.9. měl ve švýcarské Lausanne premiéru balet PŘÍBĚH VOJÁKA, hudba Igor Stravinský, choreografie Georges Pitoëff.

 

11.10. se narodil choreograf JEROME ROBBINS.

 

V tomto roce se narodila ruská baletína NINA NIKOLAJEVNA ČOROCHOVA.

 

V tomto roce se narodil tanečník ANDRE EGLEVSKY. Studoval v Paříži u ruských pedagoů Volinina, Jegorovoé a Kšešinské a v Londýně u Nikolaje Legata. Již jako devatenáctiletý oslnil Paříž jako člen Ruského baletu Monte Carlo ve Fokinově baletu Zkouška lásky. V roce 1947 jej angažoval do svého baletu Markýz de Cuevas. Jeho nejslavnější éra začala ve Spojených státech, kam odešel jako dvacetiletý. Tančil se soubory American Ballet Theatre a New York City Ballet. Jeho pověstnými výkony bylo dvanáct pomalých piruet ve Zkoušce lásky a série entrechats six v Brahmsových variacích, nastudovaných Bronislavou Nižinskou. (zemřel 1978)

 

Enrico Cecchetti si v Londýně se svou ženou otevřel vlastní baletní školu.

 

 

 

 

1919

 

 

18.5. se narodila anglická tanečnice MARGOT FONTEYNOVÁ (vl. jménem Peggy Hookham). Patřila mezi největší baleríny 20. století. Začala tančit asi v sedmi letech, končila v sedmapadesáti. V sedmnácti již tančila Giselle a v následujících letech ztvárnila snad všechny role klasického repertoáru a také hlavní role v choreografiích Sira Fredericka Ashtona. Ve 42 letech, když se chystala k odchodu z jeviště, začala druhá, ještě oslnivější kapitola její kariéry s ruským tanečníkem Rudolfem Nurejevem (tomu v té době bylo 23 let), který tehdy právě emigroval(1961).

 

5.6. se v Londýně v Alhambře uskutečnila premiéra baletu VZPOUR HRAČEK (La boutique fantastique, též Kouzelný krámek), hudba G. Rossini, choreografie L. Massine, tančil Ruský balet Sergeje Ďagileva.

 

22.7. se v londýnském divadle Alhambra uskutečnila premiéra baletu "TŘÍROHÝ KLOBOUK", hudba Manuel de Falla, choreografie L. Massine. dekorace P. Picasso.

 

 

V Cantonu (USA - Ohio) se narodil TOD BOLENDER, americký tanečník a choreograf. Působil v mnoha souborech: Ballet Caravan, Littlefield Ballet, American Ballet Theatre, Ballet Russe de Monte Carlo. Vytvořil mnoho rolí v Balanchinových choreografiích.

 

AGRIPPINA VAGANOVÁ v tomto roce začíná svou pedagogickou kariéru.

 

 

1920

 

2.2. se uskutečnila premiéra baletu SLAVIČÍ ZPĚV (Chant du rossignol) na motivy Andersenovy pohádky. Hudba Igor Stravinský, choreografie Leonid Massine, Ruský balet Sergeje Ďagileva v pařížské Opeře, tančili: T. Karsavina, Sokolova, Izdikovský.

 

15.5. se uskutečnila premiéra baletu PULCINELLA, hudba Igor Stravinský a Giambattista Pergolesi. Ruský balet Sergeje Ďagileva v pařížské Opeře.

 

25.5. bal v Slovenském národním divadle uveden první balet - Delibesova Coppélia v choreografii Václava Kaliny.

 

30.7. se ve Frýdku narodil tanečník a baletní mistr KAREL DOMINIK LUKŠÍK. Základy taneční techniky získal u Emerycha Gabzdyla, který ho angažoval do baletu SD Ostrava (1939-42) a svěřil mu i první sólové role, např. Princ v baletu Z pohádky do pohádky. 1942-44 působil jako sólista němckých divadel v Katovicích a Krakově. V letech 1948-60 byl členem Národního divadla v Praze, kde od roku 1960 působil jako pedagog.

 

31.10. se v New Yorku narodil tanečník, choreograf a baletní ředitel  LEON DANIELIAN. Studoval u Mordkina a Fokina a v roce 1937 debutoval jako člen Mordkin Ballet. Tančil v souborech Original Ballet Russe, Ballet Russe de Monte Carlo, Ballet Theatre, Ballet des Champs Elysees a v San Francisco Ballet. Působil jako choreograf a ředitel v Ballet de Monte Carlo.

 

3.11. se v Kanidabamu (území bývalého Sovětského svazu) narodil tanečník VIKTOR MALCEV, manžel tanečnice Olgy Skálové. Tančit se učil u J. Nikolské, H. Štěpánkové, R. Macharovského (step), ve Vídni později u H. Pluciuse a v Brně u I.V. Psoty. V roce 1957 byl na krátkodobé stáži v Moskvě u M. M. Gaboviče. Po té, co působil v několika českých divadlech se od roku 1941 stal členem Národního divadla v Praze. V roce 1944 odešel nakrátko do Vídně a od roku 1945 se stal opět členem ND. Zde však setrval jen chvíli a další sezónu nastoupil do SD Brno, kde tančil do roku 1952. Po té se potřetí vrátil do Národního divadla v Praze, kde působil jako sólový tanečník až do svého odchodu do důchodu v roce 1972.

 

31.12. byla v Londýně založena KRÁLOVKÁ AKADEMIE TANCE ( Rpyal Academy of Dancing). U zrodu stáli Genée, Karsavina, Bedells, Espinosa a Richardson. Původní název byl Association of Operatic Dancing in Great Britain.

 

Při představení Labutího jezera ve Velkém divadle v Moskvě se poprvé na plakátech objevilo vedle jména choreografa i jméno režiséra představení. Hlavní baletní mistr realizoval představení spolu s Nemirovičem-Dančenkem.

 

V tomto roce byl založen ŠVÉDSKÝ BALET, jehož členem byl od začátku skvělý tanečník Jean Barlin, žák Michaila Fokina.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist