Login:
Heslo:
 
Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.

 

 

 

1931-1940

Navigace: Balet > Co se v baletu stalo v letech... > 1931-1940

1931

 

5.1. se ve městě Rogers v Texasu narodil americký tanečník, choreograf a baletní ředitel ALVIN AILEY. Studoval v Hortonu v Kalifornii u M. Graham, Holma a M. Weidmana v New Yorku. Jako tanečník debutoval v roce 1950. V roce 1958 založil Alvin Ailey American Dance Theatre.

 

23.1. zemřela na zájezdu v Haagu na zápal plic jedna z nejslavnějších tanečnic všech dob ANNA PAVLOVOVÁ (narozena 1881).

 

8.2. se v Moskvě narodil VLADIMÍR VASILJOV, tanečník a choreograf, jenž se svou ženou Natálií Kasatkinou uvedl řadu baletů jak ve Velkém divadle v Moskvě, tak i pro jiné ruské scény.

 

26.4. měl premiéru balet PRŮČELÍ. Camargo Society v Cambridge Theatre v Londýně, tančili L. Lopokova, A. Markova, F. Ashton. HudbaWalton, choreografie Frederick Ashton.

 

22.5. měl v pařížské Opeře premiéru balet BACCHUS A ARIADNA. Hudba Roussel, choreografie S. Lifar. Tančili S.Lifar, O. Spesivcevová.

 

23.6. měl v pařížské Opeře premiéru balet AMPHION (podle Valéryovi básně). Hudba Honegger, choreografie L. Massine, dekorace Benois.

 

31.8. se v Jičíně narodila tanečnice VLASTA ŠILHANOVÁ, která od roku 1951 působila v souboru Národního divadla v Praze.

 

22.11. se v Třebověticích u Jičína narodil tanečník JAROMÍR PETŘÍK.Absolvoval přípravku baletu ND a stáž v Leningradském státním tanečním učilišti A. J. Vaganovové. V roce 1949 nastoupil angažmá v Národním divadle, kde setrval až do roku 1987. Sólistou byl jmenován v roce 1957. Díky svému mladému zjevu a taneční noblese byl zpočátku obsazován do lyrických rolí: Paris v Romeovi a Julii, Vavřena ve Filosofské historii, Švanda ve Švandovi dudákovi, Dafnis v Dafnidovi a Chloe. Naopak smysl pro herecký projev uplatnil například v baletech Krysař a Juan. Po absolvování stáže v Leningradě rozvinul svou uměleckou profesi v plné šíři. Tančil Prince v Labutím jezeře, Ivana v Ptákovi Ohnivákovi, Romea v Romeovi a Julii, Othella ve stejnojmenném baletu nebo Odyssea v Bloudění Odysseově. Od 70. let byl obsazován převážně do charakterních postav. Za všechny jmenujme Tybalta v Romeovi a Julii, Krassa ve Spartakovi nebo titulní roli v Podivuhodném mandarínovi. V letech 1969–1974 působil jako pedagog na pražské Taneční konzervatoři. Byl nositelem Ceny Thálie 1999 za celoživotní mistrovství a držitelem titulu zasloužilý umělec z roku 1968. Zemřel 29.1. 2007.

 

29.11. se uskutečnila premiéra baletu RIO GRANDE. Choreografie F. Ashton, hudba Lambert, Camargo Society v Savoy Theatre v Londýně. Tančili Lopokova, Gore, Markova.

 

24.12. se narodila tanečnice VIKTORKA VIKTORINOVÁ. V roce 1950 absolvovala Taneční konzervatoř Praha a první angažmá měla v AUS VN. Poté byla sólistkou v Karlíně, Plzni, Kladně a od roku 1967 v Národním divadle v Praze. Od roku 1970 působila v Salcburku.

Uplatnila se hlavně v lyrických rolích; Elvíra (Don Juan), Agnes (Krysař), Olja (Mládí), Sněhurka, Princezna (Z pohádky do pohádky).

 

 

 

1932

 

V lednu byl bývalými členy Ruského baletu Sergeje Ďagileva Kochnem, Balanchinem, Massinem a Doubrovskou založen BALLET RUSSES DE MONTE CARLO.

 

3.2. se narodil francouzský tanečník, choreograf a pedagog PIERRE LACOTTE. Tanec studoval ve škole při Pařížské opeře, kde měl v letech 1946 – 55 angažmá. Poté si založil vlastní taneční skupinu Ballet de la Tour Eiffel. V roce 1985 se stal ředitelem Ballet de Monte Carlo. V choreografické tvorbě se věnuje především rekonstrukci romantických baletů; La Sylphide, Coppélie, Faraónova dcera ad., které uvádí po celém světě.

 

21.3. se narodil tanečník, choreograf a pedagog OTTO ŠANDA. V roce 1953 absolvoval Taneční konzervaroř v Praze, v té době již působil jako sólista v Armádní opeře. Po jejím zrušení v roce 1955 přešel do Národního divadla v Praze (od roku 1956 sólista). Postupně působil jako asistent režie a pedagog operního baletu ND. V letech 1992 – 99 byl choreografem a vedoucím baletu Státní opery.

 

12.4. se uskutečnila premiéra Balnchinových baletů CONCURRENCE (hudba Georges Auric) a COTILLON (hudba Emmanuel Chabrier)

 

16.6. se narodila tanečnice ALLA OSIPENKO, dlouholetá sólistka Kirovova (Mariinského) divadla a později souboru Choreografické miniatury L. Jakobsona.

 

11.7. se v Nieuwe Amstel narodil holandský choreograf HANS VAN MANEN, jeden ze zakladatelů Nizozemského tanečního divadla, autor řady choreografií pro soubory z celého světa (NDT, Het National Ballet, pařížská Opera atd.)Od roku 1952 člen Ballet Recital, od roku 1959 člen Petit´s Company, jeden z prvních členů Netherlands Dance Theatre (1960), od roku 1973 choreograf a baletní mistr v Dutch National Ballet.

 

6.11. bylo na scéně Velkého divadla v Moskvě předvedeno třetí dějství baletu PLAMENY PAŘÍŽE a o den později se v leningradském Kirovově divadle odehrála premiéra celého tohoto baletu. Hudba Boris Asafjev, libreto V. Dimitriev a N. Volkov. V moskevském provedení tančily: Galina Ulanová Mireille), Nina Anisimova (Therese), Olga Jordan (Jeanne).

 

V tomto roce se v pařížské Opeře uskutečnila premiéra baletu NA BŘEHU DNĚPRU, hudba Sergej Prokofjev, choreografie Sergej Lifar.

 

 

 

1933

 

27.1. se v Moskvě narodil NIKOLAJ FADĚJČEV. od roku 1952 člen a o rok později sólista Velkého divadla v Moskvě, nejčastější partner Maji Plisecké na scéně.

 

1.2. se v Kazani v Rusku narodila tanečnice MARINA KONDRATĚVA. Studium na baletní škole při Velkém divadle zahájila v roce 1943 a od roku 1953 se stala členkou, později sólistkou baletu Velkého divadla.

 

5.3. se v podání Ballet Rambert v Mercury Theatre uskutečnila premiéra baletu MASKY. Libreto a choreografie F. Ashton, hudba Francis Poulenc, tančili F. Ashton, N. Markova.

 

13.4. se uskutečnila premiéra baletu LES PRÉSAGES, choreografie L. Massine, hudba P.I.Čajkovský.

 

18.4. se uskutečnila premiéra baletu PLÁŽ, choreografie L. Massine, hudba Jean Francais.

 

22.5. se v Leningradě narodila tanečnice IRINA KOLPAKOVA, primabalerína Kirovova divadla, kam nastoupila po ukončení studií v A. Vaganové roku 1951.

 

17.10. přijíždí George Balanchine do New Yorku.

 

3.12. zemřel ruský baletní kritik ANDRE LEVINSON. (narozen 1887)

 

Edward James založil v Paříži soubor LES BALLETS 1933, který však existoval pouze jden rok.

 

Adolph Bolm založil SAN FRANCISCO BALLET.

 

Založena SCHOOL OF AMERICAN BALLET.

 

 

 1934

 

30.1. se uskutečnilo první provedení baletu Louskáček za hranicemi Ruska. Stalo se tak v londýnském Sadler´s Wells Theatre v provedení Vic-Wells Ballet. Cgoreografie v úpravě Nicolase Sergejeva, v hlavních rolích tančili Alicia Markova a Stanly Judson.

 

1.2. se v Leningradě narodila tanečnice MARINA VIKTOROVNA KONDRATĚVA. Studovala v baletní škole Velkého divadla v Moskvě a od roku 1952 se stala členkou baletního souboru tohoto divadla.

 

12.3. se v Bratislavě narodila tanečnice JARMILA MANŠINGROVÁ. Základy taneční techniky získala v baletní škole E. Fuchsové-Lehotské v Bratislavě. 1949-55 byla sólistkou Slovenského národního divadla v Bratislavě, v roce 1956 studovala ve Státním tanečním učilišti A.J. Vaganové. V Národním divadle byla jako sólistka angažována v letech 1957-64, 1964-73 působila jako sólistka ve Státním divadle v Brně. V roce 1973 se vrací zpět do Národního divadla, kde od roku 1976 působila jako baletní mistr.

 

21.3. se v leningradském Státním akademickém divadle opery a baletu uskutečnila premiéra baletu FADETTA. Bylo to absolventské vystoupení žáků Choreografického učiliště A.J. Vaganové. Hudba Leo Delibes (z baletu Sylvie), choreografie L. Lavrovský.

 

27.3. se narodil americký tanečník, pedagog a choreograf ARTHUR MITCHELL, jeden z prvních slavných černošských klasických tanečníků. Od roku 1956 byl členem, později sólistou New York City Ballet, kde vytvořil hlavní role v Balanchinových baletech - např. Agon (1967), Sen noci svatojánské (1962). V roce 1968 založil Dance Theatre of Harlem jako první stálou taneční skupinu orientovanou na klasický baletní repertoár, v níž převažovali tanečníci černošského původu.

 

6.4. uvedl Ballet Russes de Monte Carlo ve Philadelphii premiéru baletu UNION PACIFIC. Choreografie Leonide Massine, hudba Nicholas Nabokoff.

 

13.5. se v Moskvě narodila tanečnice JELENA KOVALEVSKÁ, absolventka taneční školy při Velkém divadle (pedagogové Olga Iljina, Sulamit Messererová).První angažmá nastoupila ve Velkém divadle v Moskvě. Po sňatku s českým houslistou J. Brožem žila od roku 1962 trvale v Čechách. Nastoupila angažmá v Národním divadle v Praze (od roku 1964 jako sólistka). Od roku 1977 se věnovala pedagogické činnosti na Taneční konzervatoři v Praze.

 

9.6. se uskutečnila premiéra baletu SERENÁDA. Choreografie George Balanchine, hudba P.I. Čajkovský. Tančili studenti School of American Ballet v New Yorku.

 

 

6.8. se narodil marocký tanečník a výtvarník GERMINAL CASODO, žák Nikolase Zvereva a Viktora Gsovského. Tančil ve Wuppertalu, v souboru Grand Ballet du Marquis de Cuevas a v roce 1957 se stal členem skupiny Maurice Béjarta. Předním sólistou Baletu 20. století byl od počátku 70. let Kromě toho zde také vytvořil výpravu pro Béjartovy balety Čtyři synové Aymonovi, Hoffmanovy povídky, Ptáci, Romeo a Julie, Bhakti aj.

 

28.9. se v leningradském Kirovově divadle uskutečnila premiéra baletu BACHČISARAJSKÁ , Hudba Boris Asafjev, choreografie R.V. Zacharov, tančili Galina Ulanová (Marie), Tatiana Vetčeslova (Zarema), Michail Dudko (Girej).

 

24.12. se narodil izraelský tanečník a choreograf MOSHE EFRATI.Debutoval v Jeruzalémě v roce 1956 a stal se jedním ze zakládajících členů Batsheva Dance Company v roce 1964, kde se uplatnil jako inerpret i choreograf.

 

Sestry Catherine a Dorothie Littlefieldovy z Philadelphie založily LITTLEFIELD BALLET (jehož činnost skončila v roce 1942). Tento soubor jako první v Americe uvedl kompletní Spící krasavici.

 

Balanchinem a V. Dimitrievem byl založen THE AMERICAN BALLET. První tři představení souboru proběhla v prosinci 1934 v Hartfordu.

 

1935

 

 

19.1. - měl premiéru balet NOSATÝ IMBREK, hudba K. Baranovič, choreografie M. Fromanová, Chorvatské národní divadlo v Záhřebu.

 

1.3. - se ve Velkém divadle v Moskvě uskutečnila premiéra baletu TŘI TLOUŠTÍCI. Hudba V. Oranský, choreografie Moisejev, tančili A. Bulgakov, Ruděnko, O. Lepišenská, A. Messerer.

 

9.7. - se v Théatre de l´Opéra v Paříži uskutečnila premiéra baletu ICARUS, hudba: rytmy S. Lifar, orechestrace J.E. Szyfer, choreografie Sergej Lifar.

 

11.7. se v Leningradě narodila tanečnice NINA VLADIMIROVNA TIMOFEJEVA. Studium na choreografickém učilišti v Leningradě ukončila v roce 1953 a po té tančila v Kirovově divadle. Jako sólistka nastoupila v roce 1956 do Velkého divadla v Moskvě.

 

18.7. - se uskutečnila premiéra baletu TISÍC POLIBKŮ. Hudba Frederic d´Erlanger, choreografie Bronislava Nižinská, Ballet Russe de Monte Carlo v Londýně.

 

22.8. - se v Brestu narodila francouzská tanečnice, choreografka a profesorka ALINE ROUX. V roce 1969 založila skupinu Rhytme et Structure. Je držitelkou několika choreografických ocenění.

 

16.10. - se v německém Mgdeburgu narodil tanečník, choreograf a baletní ředitel ALEXANDER ROY (vlastním jménem Udo Badstübner). Studoval u G. Steinwega, T. Gsovského a dalších. Svou kariéru začla v roce 1951 v Leipzigu, později se stal členem berlínské Komické opery, od roku 1957 působil v Bremen Ballet, v roce 1960 v American Festival Ballet, později tančil v Amesterodam Ballet, Teatro del Balletto či Netherlands Dance Theatre.

 

30.11. - měl ve Velkém divadle v Moskvě premiéru balet SVĚTLÝ PRAMEN. Hudba Dimitrij Šostakovič, choreografie F. Lopuchov.

 

31.12. - se v Leningradě uskutečnila premiéra baletu ZTRACENÉ ILUZE, hudba Boris Asafjev, choreografie Rostislav Zacharov.

 

V tomto roce patnáctiletá tanečnice MARGOT FONTEYN dostala svou první důležitou úlohu. Svěřil jí ji F. Ashton v baletu Rio Grande, kde tančila kreolskou dívku.

 

 

1936

 

11.2. se uskutečnila premiéra baletu APPARITIONS, choreografie F. Ashton, hudba Liszt/Jacob, Sadler´s Wells Ballet v Sadler´s Wells Theatre v Londýně.

26.1. měl premiéru balet LILAC GARDEN. Choreografie Antony Tudor, hudba Ernst Chausson, Ballet Rambert v Londýně.

22.5. se v Leningradě (St. Petersburg) narodila ruská tanečnice NATALIA DONATOVNA ALEXANDROVA. Studium na Leningradském choreografickém učilišti ukončila v roce 1953. Až do roku 1960 působila v Kirovově divadle(dnes Mariinském) a v letech 1960-69 tančila v Novosibirsku. Po té se již jako primabalerína vrátila do kirovova divadla.

25.6. měl premiéru balet DON JUAN. Choreografie Michail Fokin, hudba Gluck, Alhambra Theatre v Londýně.

24.7. se v provedení Ballet Russe de Monte Carlo v Royal Opera House v Londýně uskutečnila premiéra baletu FANTSTICKÁ SYMFONIE. Choreografie Leonide Massine, hudba Hector Berlioz.

27.7. se narodil ruský tanečník, sólista Velkého divadla v Moskvě MARIS LIEPA. Studia dokončil v Moskevském choreografickém učilišti pod vedením N.I. Tarasova a od roku 1960 působil ve Velkém divadle. V letech 1963-80 vyučoval v Moskevském chor. Učilišti klasický tanec a tanec s partnerem. (zemřel 1989)

20.8. se v Miláně narodila tanečnice CARLA FRACCI.

1.10. se narodil americký tanečník EDWARD VILELLA, žák School of American Ballet, sólista New York City Ballet a pozdější baletní ředitel.

10.11. měl premiéru balet NOCTURNE. Choreografie F.Ashton, hudba Delius, Sadler´s Wells Theatre v Londýně.

8.12.se narodil francouzský tanečník GÉRARD LEMAITRE. V jedenácti letech začal studovat balet v École du Châtelet v Paříži. V roce 1949 získal angažmá v souboru Rolanda Petity.

V roce 1960 odešel do Nederlands Dans Theater na pozvání Hans von Manena. Tady působil do roku 1982. Poté se stal baletním mistrem a pedagogem Baletu Scapino v Amsterodamu. V roce 1986 se stal baletním mistrem v souboru Lyonské opery.

V 1991 se stal NDT III.

11.12. se narodila tanečnice, baletní mistryně a pedagožka SAŠA AIŠMANOVÁ. Tanec studovala u R. Remislavského. V roce 1959 absolvovala pedagogiku na TK DAMU. V letech 1959 – 63 byla sólistkou v Kladně, poté v Plzni. Od roku 1965 se stala členkou Laterny magiky, kde tančila v představeních např. Pražský karneval, Lásky v barvách karnevalu, Sněhová královna. Působila zde do roku 1984.

 

V tomto roce měl premiéru balet AMERIČAN V PAŘÍŽI. Hudba G.Gershwin, choreografie Page, Cincinnati.

 

V tomto roce založil L. Kirstein BALLET CARAVAN, soubor, kde se měli uplatnit mladí američtí choreografové. V říjnu 1941 se tento soubor rozpadnul.

 

R.Blum založil baletní soubor BALLETS DE MONTE CARLO.

 

 1937

24.1. zemřel ruský tanečník, choreograf a pedagog NIKOLAJ LEGAT. V roce 1888 absolvoval Carskou baletní školu v Petrohradě a stal se členem Mariinského divadla. Byl partnerem M. Kschessinské, A. Pavlovy či V. Trefilové. Jako pedagog vychoval řadu znamenitých tanečníků – O. Preobraženská, T. Karsavina, M. Fokine, V. Nijinsky ad. V roce 1923 odešel z Ruska jako baletní mistr Ruských baletů S. Ďagileva. V roce 1926 si otevřel v Londýně baletní školu, kterou navštěvovali např. M. Fonteyn, A. Dolin, S. Lifar.

19.2. – se uskutečnila premiéra baletu DARK ELEGIES, choreografie Antony Tudor, hudba Gustav Mahler

23.2. – se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu SMRT A DÍVKA, choreografie A. Howard, hudba F. Schubert, Ballet Rambert v Duchess Theatre v Londýně

17.4.se narodila tanečnice ANNA KAFTANOVÁ. Tanec studovala u H. Štěpánkové a vystupovala v dětských rolích baletu ND. V letech 1953 – 56 měla angažmá v AUS VN. Od roku 1957 působila v Plzni, kde získala sólistickou smlouvu. Od roku 1963 působila v Německu, později ve Švýcarsku.

 

18.4. se v Brazílii narodila tanečnice a choreografka MARCIA HAYDÉE.Její celé jméno znělo Márcia Haydée Salaverry Pereira da Silva. Studovala v Riu de Janeiru a na Sadler´s Wells School. Začínala v roce 1957 v souboru Grand Ballet du Marquis de Cuevas, tančila v Monte-Carlo-Ballett a v roce 1961 byla angažovaná Johnem Crankem ve Stuttgart Ballett, od roku 1962 již jako přední sólistka. Zářila v Crankových baletech jako Julie v Romeovi a Julii (1962), Taťána v Oněginovi (1965) nebo Kateřina ve Zkrocení zlé ženy (1969), právě tak jako v baletu Carmen (1971) nebo Iniciály R.B.M.E. (1972). Tančila v baletech Johna Neumeiera (v roce 1978 pro ni postavil Dámu s kaméliemi), Glena Tetleyho, Kennetha Mac Millana, po boku takových tanečníků jako Baryšnikov a Nurejev.

Od roku 1976 se stala uměleckou ředitelkou Stuttgart Ballett po předčasně zesnulém Crankovi (po jeho smrti roku 1974 na dvě sezóny divadlo vedl Glen Tetley). Na tomto místě setrvala do roku 1996. Zároveň ale od roku 1993 vede baletní soubor v Santiagu. Přesto podle jejích slov zůstává jejím domovem Stuttgart, který je prý pro tanečníka hotovým snem, protože nikde jinde není poměr lidí k tanci tak hluboký jako ve Stuttgartu.

Marcia Haydée vždy podporovala mladé taneční umělce a jejich růst, za její žáky se dají považovat úspěšní choreografové Uwe Scholz a William Forsythe. Sama ještě jeviště docela neopustila, sice již netančí na špičkách, zůstává však v řadě charakterních rolí.

Stuttgart Ballett jí k narozeninám připravil výjimečné představení: 21. dubna byl na programu Crankův balet Romeo a Julie, a při této příležitosti se na jeden večer na jeviště vrátili souputnící slavné tanečnice, například John Neumeier nebo Sir Peter Wright z Birminghamu.

27.4. – se uskutečnila premiéra baletu SVATEBNÍ KYTICE, choreografie F. Ashton, hudba Berners, Sadler´s Wells Theatre, Londýn

21.6. – se v pařížské Opeře uskutečnila premiéra baletu ALEXANDER VELIKÝ, libreto a choreografie Sergej Lifar, hudba Philippe Gaubert, tančili: S. Lifar (Alexander), Yvette Chauviré (Mladá Židovka), Solange Schwarz (Egyptská dívka)

15.6. měl premiéru balet CHECKMATE (ŠACHMAT). Choreografii vytvořila Ninete de Valois na hudbu A. Blisse. Balet o lásce a smrti podle pravidel šachové partie předvedli členové souboru Sadler´s Wells Ballet v Theatre des Champs-Elysées v Paříži.

15.7. – se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu FRANCESCA DA RIMINI, libreto a choreografie David Lichine, hudba P.I. Čajkovský, Colonel de Basil´s Ballet Russe de Monte Cralo v Covent Garden v Londýně. Ljubov Černičeva (Francesca), Peter Petrov (Paolo), Alexandra Danilova

1.8. – se narodil choreograf OLEG VINOGRADOV, dlouholetý šéf baletu Mariinského (Kirovova) divadla.

14.12. – zemřela v Leningradě (Sankt Peterburg) ruská tanečníce a pedagožka JEKATĚRINA VAZEM (narozena 1848)

V tomto roce založil Michail Mordkin soubor Mordkinův balet. Roku 1956 se z něj vyvinulo Americké baletní divadlo (American Ballet Theatre)

V tomto roce byl natočen baletní film SMRT LABUTĚ – příběh z baletní školy pařížské Velké opery s Janine Charratovou, Miou Slavenskou a Yvette Chauviré v hlavních rolích. Choreograficky spolupracoval Sergej Lifar.

 

 

 

1938

27.1. se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu HOROSCOPE, choroegrafie F. Ashton, hudba C. Lambert, Vic-Wells Ballet v Sadler´s Wells Theatre v Londýně, v hlavních rolích Margot Fonteyn a Michael Somes

17.3. – se narodil ruský tanečník a choreograf RUDOLF GAMETOVIČ NUREJEV. V letech 1958-61 člen Mariinského divadla. Od roku 1961 žil v emigraci. V Londýně se stal partnerem Margot Fonteynové. V letech 1983-90 byl šéfem baletu pařížské Opery. Tančil prakticky v celém klasickém repertoáru a choroegrafoval mnohé balety. (zemřel 1993)

10.5. – v Praze zemřela česká tanečnice ANNA KORECKÁ (nar. 1880)

17.5. – se narodil italský tanečník PAOLO BORTOLUZZI, žák Gsovského a Messerera, od roku 1957 člen Massinova souboru Nervi Festival, od roku 1960 člen Béjartova Baletu XX. Století, kde se záhy stal předním sólistou. Od roku 1984 působil jako šéf baletu v Düsseldorfu.

15.6. – se v leningradském Kirovově (dnes Mariinském) divadle uskutečnila premiéra baletu NOC PŘED ZROZENÍM , choreografie V.A. Varkovitský, hudba B. Asafjev, v hlavních rolích L. Gončarová a N. Serebrenikov

 

 

 

1939

 

1.2. – se v Moskvě narodila tanečnice JEKATĚRNA SERGEJEVNA MAXIMOVÁ. Po ukončení studií v baletní škole při Velkém divadle v Moskvě v roce 1958 se stala členkou baletu Velkého divadla. Již první sezónu tančila Kateřinu v Grigorovičově Kamenném kvítku.

22.3. – se v leningradském Kirovově divadle (dnes Mariinské) uskutečnila premiéra baletu LAURENCIE.Choroeografie Vachtang Čabukiani, hudba Alexander Krejn, v hlavních rolích tančili Natálie Dudinská (Laurencie) a Vachtang Čabukiani (Frondozo)

11.5. – se uskutečnila premiéra baletu ROUGE ET NOIR (Červená a černá), choreografie Léonide Massine, hudba Dmitri Šostakovič (1. symfonie), Ballet Russe de Monte Carlo v Monte Carlu

30.6. – se v lodýnském Covent Garden uskutečnila premiéra baleru PAGANINI, choreografie a libreto Michail Fokin, hudba S. Rachmaninov, tančil Ruský balet Colonela de Basila (Colonel de Basil´s Ballet Russe de Monte Carlo).

29.9. – se ve francouzské Marsielle narodila tanečnice NICOLE NOGARETOVÁ. Byla žačkou baletní školy při  Théatre National de l´Opéra v Paříži (1951-55), kde byli jejími učiteli S. Lifar, N.Vyroubova a A. Markova. V pařížské Opeře také nastoupila první angažmá v roce 1957, po té působila u řady západoevropských baletních souborů a skupin (Ženeva, Nice, v souboru Rolanda Petita, v London Festival Ballet aj.). V Monte Carlu sse seznámila s prací Pavla Šmoka a přijala jeho nabídku na angažmá v Baletu Praha (sólistka 1966-68). Členkou baletu Národního divadla v Praze byla od roku 1969. V Čechách se provdala.

9.11. – se uskutečnila premiéra baletu BACCHANALE, choreografie Léonide Massine, hudba Richard Wagner, Ballet Russe de Monte Carlo v Metropolitan Opera House v New Yorku

V tomto roce založil český tanečník Eduard Borovanský (nar. 1902 v Přerově, zemřel 1959 v Sydney) v australském Melbourne spolu se svou ženou Xenií NIKOLAJEVOVU TANEČNÍ AKADEMII.

 

1940

 

V tomto roce byl bývalými členy skupiny Mordkin Ballet založen v New Yorku AMERICAN BALLET THEATRE.Původní název souboru byl Ballet Theatre a první představení se uskutečnilo 11.1. 1940 v New York Radio-City Theatre.

13.1. – se uskutečnila premiéra baletu PÉŤA A VLK, choreografie A. Bolm, hudba S. Prokofjev, Ballet Theatre v Centre Theatre v New Yorku.

23.1. – se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu DANTE SONATA, choreografie Frederic Ashton, hudba Franz Liszt, Sadler´s Wells Ballet v Sadler´s Wells Theatre v Londýně. V hlavních rolích Margot Fonteyn, Pamela May, Michael Somes.

28.2. – se uskutečnila premiéra baletu PLES KADETŮ, hudba J. Strauss (hudbu zpracoval A. Dorati), choreografie David Lichine, Ballet Russe de Monte Carlo v Theatre Royal v Sydney.

24.4. se uskutečnila premiéra jednoaktového baletu ENTRE DEUX RONDES, choreografie Sergej Lifar, hudba Marcel Samuel-Rousseau, v pařížské Opeře.

29.5. – se uskutečnila premiéra baletu CONCERTO BAROCCO, choreografie George Balanchine, hudba J.S. Bach, American Ballet v College Theatre v New Yorku.

17.10. – byl poprvé v Americe uveden balet LOUSKÁČEK.

21.10. – se narodila baletka NATALIA MAKAROVA.

31.10. se v Opavě narodila tanečnice MARCELA MARTÍNKOVÁ. V roce 1954 začala studovat na tanečním oddělení Konzervatoře Praha. Po absolutoriu v roce 1958 byla angažována do roku 1964 v SD Ostrava. Její další kariéru ovlivnilo setkání s Pavlem Šmokem, který zde byl angažován jako druhý choreograf. Ten v ní našel přizpůsobivou spolupracovnici a interpretku stěžejních rolí svých choreografií. 1964-70 působila v Baletu Praha, kam Šmoka následovala. Dvě sezony 1970-72 tančila v Basileji a od roku 1972 se stala sólistkou ND Praha.

12.12. – se v leningradském Kirovově (Mariinském) divadle uskutečnila premiéra baletu TARAS BULBA, choreografie Lopokov, hudba Solovjev-Sedoy.

V tomto roce v Havaně narodila kubánská tanečnice AURORA BOSCH. Byla studentkou Alicie Alonso. Tančila v San Franciscu a Los Angeles, členkou Národního kubánského baletu se stala v roce 1959, o tři roky později byla sólistkou a od roku 1967 primabalerínou tohoto souboru.

V tomto roce byl v Londýně založen ANGLO-POLISH BALLET. Založili jej tanečníci Czeslow Konarski a Alicja Halama. Soubor později hostoval po celé Anglii a v zahraničí pod vedením Jana Corbela. V roce 1947 se rozpadnul.

 

© balet.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist